A propòsit del tancament de llits

A propòsit del tancament de llits

Aquesta setmana hem assistit atònits a la polèmica que s'ha generat al voltant del tancament de llits hospitalaris durant l'època estival i que ha desembocat en la recent interpel·lació al Govern per part de diversos grups parlamentaris. Ens sobta que ara aquest fet s'utilitzi com a arma llancívola i com un element de picabaralla política: no ens cansarem de repetir que la sanitat hi hauria de quedar al marge. Des de fa més de 20 anys, el tancament de llits és un instrument de bona gestió al servei de la sostenibilitat dels centres: baixa l'activitat i els professionals fan vacances. Abans es feia servir per reparar les plantes i pintar, ara és més difícil perquè no tenim diners i el criteri actual només és d'estalvi. Això és un defecte?

La derivació de pacients forma part d'un model de col·laboració entre centres que funcionen en xarxa i que s'organitza amb criteris clínics (complexitat), de cooperació i d'eficiència. Els hospitals de l'ICS representen un 30% dels existents, el 70% restant és concertat, 50% públics, 50% privats. Traslladar pacients cap els centres concertats és “privatitzar”? Aquest debat no té res a veure amb el nostre model. El model sanitari català, que gaudeix de bons resultats de salut i d'eficiència, és, tanmateix, millorable i enguany tots els partits polítics i el conjunt del sector hem tingut una oportunitat de debatre i acordar les seves bases en el si del Pacte Nacional de la Salut de Catalunya. És en aquests espais de reflexió i debat on toca fer aportacions serenes i no a cop de titular de diari.

En relació al fet concret dels llits, ens hem posicionat públicament a través d'un comunicat als mitjans en el qual hem expressat:

  • Que el tancament al voltant d'un 15% dels llits a l'estiu és una pràctica habitual als hospitals de la XHUP per la baixada d'activitat i la disminució dels professionals disponibles a les vacances. Aquesta pràctica suposa un millor aprofitament dels recursos i, per tant, contribueix a la sostenibilitat econòmica dels hospitals.
  • Que el llit és només un dels recursos de què disposa el sistema públic de salut per donar assistència al ciutadà i que fan més falta a l'hivern que l'estiu. Els hospitals s'han d'adaptar a la demanda.
  • Que els hospitals catalans funcionen en xarxa, dins d'un sistema de provisió de serveis sanitaris finançat públicament i que es basa en la col·laboració entre els centres de diversa complexitat. Això és la Xarxa Hospitalària d'utilització pública creada l'any 1986. Hi ha centres públics i privats i tots acompleixen els criteris d'acreditació del Departament de Salut. Dins d'aquesta xarxa és bona pràctica habitual procurar una adequada derivació de pacients, atenent a criteris clínics, de qualitat i d'eficàcia en la gestió de recursos que faciliti l'accessibilitat i eviti possibles col·lapses en moments puntuals de l'any.
  • La relació entre el CatSalut i els centres proveïdors ve determinada per un contracte i un sistema d'avaluació i rendiment de comptes que obliga amb igualtat de criteris a tots els proveïdors del sistema de cobertura pública independentment de la seva titularitat jurídica.

Esperem que aquest boom de notícies sobre el tancament de llits sigui passatger i que entre tots  siguem capaços de posar seny sobre aquest o altres temes allà on toqui, sense confondre el ciutadà i treballant per donar-li un millor servei.


4 Comentaris
Comentaris
L’article em sembla perfecte i cal insistir tant com sigui possible en la defensa del model sanitari català defugint de demagògies ...
15/07/2014
Joan Amigó
La manipulació i el curt terminisme dels polítics (pot ser no tots...) fa molta ràbia, per no dir un altra paraula. L'interès dels que actúen utilitzant la Salut com arma llancívola (com tu dius, bonica paraula!) prioritzen el seu interès particular (fer mal al contrari) per sobre de l'interès col·lectiu del país.
No és desconeixement, és pura irresponsabilitat culpable. I alguns mitjans fan titulars...
15/07/2014
Llorenç Sotorres
Helena, realment has donat una visió clara i concisa del que passa cada estiu.
Però com tu dius la política interfereix habitualment en aquest sistema que han aplicats tant els d'un partit com d'altres, recordem que el tripartit també ho ha fet, són necessitats de gestió, i aviat hauran eleccions. Em sap greu però sembla que poc importa el país ni els ciutadans, només aconseguir vots.
Això no treu que els ciutadans que estan en llista d'espera no entenguin aquesta forma de fer, fa massa temps que esperen i pateixen, i és per això que s'ha de ser molt transparent i explicar el perquè d'aquestes decisions, que de fa fa més de 20 anys es venen donant a Catalunya.
Las pedagogia és una eina poc utilitzada encara al nostre país, i més referida al sistema de salut públic, caldrà potenciar-la amb decisió.
14/07/2014
M. Carme Sabater
No ho haguera pogut dir millor!!
14/07/2014
Joan Grané

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 20/04/2024