Benchmarking: aprendre per transformar

Benchmarking: aprendre per transformar

Ens toca viure un moment excepcional. La crisi econòmica i social està impactant en el sistema sanitari i de benestar, i obliga els professionals a invertir esforços, creativitat i ganes per repensar-lo des de la responsabilitat. Hem descobert que pot caminar la inicial utopia de fer més i millor amb menys i, arribats a aquesta etapa del camí, ens convé apreciar totes les eines al nostre abast que ens ofereixin una nova mirada sobre els vells problemes. Una d'aquestes eines és la que us proposem avui: practicar benchmarking.

Estem cridats a redescobrir el que fem, a dialogar sobre com ho fem, amb un objectiu que sembla senzill però que no és fàcil d'aplicar: identificar on són les pràctiques amb millors resultats, dialogar amb els quals les practiquen i, amb humilitat –imprescindible virtut per admetre que podem fer les coses millor-, convertir aquest exercici en un aprenentatge que ens motivi a provar, a practicar, a aplicar-ho a la gestió del dia a dia de les organitzacions sanitàries i socials. Això és el que pretén el benchmarking, pràctica que es pot resumir en tres paraules clau: aprendre per transformar.

Aquesta és l'aposta que, des de La Unió, van fer de forma pionera, fa vuit anys, un grup de gerents de salut mental i, molt especialment, des de la perspectiva de fer junts allò que no podem fer sols. Això va inspirar que compartir coneixement passés a ser, inexcusablement, una de les claus estratègiques de La Unió.

Així doncs, Benchmarking Unió és un projecte que comparteix resultats per aprendre i millorar. Més de 120 professionals d'una cinquantena d'institucions sanitàries i socials estan participant en aquesta iniciativa (d'atenció primària, especialitzada, sociosanitària, dependència, infraestructures i serveis generals, infermeria, salut mental i treball social). Tots ells estan compromesos en fer reflexions serenes sobre els indicadors de processos i resultats que compartim en una plataforma comuna de coneixement. Juntament amb les jornades tècniques sobre millora, innovació i bones pràctiques que es realitzen al llarg de l'any, constitueixen espais que compartim per revisar amb objectivitat l'efectivitat de la pràctica i l'eficiència en la gestió de recursos, la pràctica professional responsable, per tal d'enriquir-nos professionalment i contribuir a repensar el nostre sistema social i de salut.

Practicar benchmarking exigeix accedir a dades fiables i comparables per provocar una reflexió cooperativa que ajudi a entendre com servir millor a les necessitats sanitàries i socials de les persones. També suposa retre oportunament comptes a la societat i, en essència, descobrir les bones pràctiques assistencials i de gestió per fer-les realitat des d'organitzacions compromeses amb els valors d'eficiència i sostenibilitat.

La Unió vol formar part d'aquest camí, per construir junts aquests espais de reflexió i contribuir a generar coneixement compartit i a difondre'l en benefici de les persones que reben els serveis socials i de salut. Per això, amb el convenciment que aquesta iniciativa és necessària en el moment excepcional que vivim, hem d'agrair a tots els participants la dedicació i l'aportació als debats, la generositat per compartir dades, interessos, preocupacions i dubtes, la passió per aprendre i per portar a les vostres organitzacions nous motius de canvi. Ens ha agradat molt saber que, en alguns casos, aquest exercici ha tingut impacte en les vostres decisions professionals i de gestió. Això ens recorda la responsabilitat de servir a l'estratègia d'intentar fer cada dia millors coses i de fer les millors coses millor. Hi esteu tots convidats!


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 27/03/2024