El I Conveni de la sanitat concertada entra en ultraactivitat

El I Conveni de la sanitat concertada entra en ultraactivitat

El 23 de desembre de 2016, el sindicat CCOO va denunciar el I Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut. Inicialment, semblava que aquesta iniciativa no tindria conseqüències pràctiques, ja que el sindicat no posseïa la majoria suficient a la mesa de negociació.

A finals de desembre, el Tribunal Suprem es va pronunciar sobre aquest aspecte i va dictaminar que no era necessari tenir majoria perquè la denúncia tingués efectes jurídics. Així doncs, en contra del que fins aquell moment havia sustentat el propi Tribunal, la denúncia de CCOO dóna per finalitzat el Conveni amb data 31 de desembre del 2016 i comença l'any d'ultraactivitat. En acabar aquest període –31/12/2017–, en cas de no haver arribat a un acord de Conveni, les parts es comprometen a un procés de mediació davant l'Autoritat Laboral i, en cas de desacord, als procediments de resolució extrajudicial de conflictes davant el Tribunal Laboral de Catalunya (o de l'organisme que el substitueixi en les seves funcions) a què fa referencia Acord Interconfederal de Catalunya de 2011.

Hores d'ara, únicament CCOO ha demanat obrir la Mesa de Negociació –promoció de la negociació– i, en aquest procediment, sí que –encara– s'ha de tenir majoria. Desconeixem quina serà la posició d'UGT i de SATSE. Per això, en cas que finalment es formalitzi la negociació, cal preveure una negociació difícil si l'administració sanitària no efectua un increment de tarifes als centres que permeti traslladar-la a salaris per tal de recuperar una part de la retribució perduda (per decrements de salaris i per IPC) de 2009 a 2016.

Cal destacar que el I Conveni del Siscat va suposar, en el seu moment, entre altres aspectes, la unificació de les condicions laborals de totes les línies d'atenció, l'inici de la recuperació salarial, l'estabilitat en el sector després d'uns anys d'incertesa i de tensió en la majoria dels centres, assolint-se un període de tranquil·litat que ha permès centrar-se en donar  la millor atenció possible a la població.

Per tant, des del dia 1 de gener, el primer conveni de la sanitat concertada es troba en situació d'ultraactivitat. Ara disposem d'un any per negociar i poder arribar a un acord. Si no fos així, i, si en el procés de mediació abans esmentat tampoc s'arriba a un acord, caldrà contractualitzar les relacions laborals a cada centre. Això, a la pràctica, significaria que tornaríem a viure la situació dels anys 2013 i 2014 en matèria de negociació col·lectiva.

Des de La Unió buscarem totes les complicitats i farem tots els esforços possibles per assolir un nou conveni que permeti dotar d'estabilitat les relacions laborals en el sector. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 27/03/2024