El valor de la diversitat, recordant Wagensberg

El valor de la diversitat, recordant Wagensberg

Les persones que vau assistir a la IV Jornada del Fòrum d'Associats Col·laboradors de La Unió, ara fa poc més de 3 anys, al Palau Macaya, recordareu que la conferència la va fer una persona suggeridora d'idees i preguntes com poques hem conegut. Em refereixo a Jorge Wagensberg.

Quan des de La Unió el vam convidar, va acceptar amb la condició que ell parlaria del que volgués. La presentació era exclusivament amb imatges, fonamentalment de l'Amazònia (animals, plantes, arbres, grans meandres amazònics...), sense una sola ratlla escrita en el Power Point. He de confessar que, inicialment, jo no veia gaire clar quina relació podia tenir amb nosaltres, però l'exposició era molt amena, inclús ens va recomanar un hotel al mig de la selva. Al llarg de la xerrada, però, va anar deixant veure el fil conductor de tota aquella preciositat visual. Ho recordo com un d'aquells moments que escoltant, de sobte, hi veus més clar.

He recuperat les notes i ens venia a donar quatre raons per preservar la diversitat:

  • Ètica: especies que porten molts anys lluitant en la selecció natural i superant les variacions de la incertesa.
  • Estètica: la policromia llueix més que un sol color.
  • Economia: la diversitat permet comparar i generar noves solucions, als problemes actuals i als que encara no coneixem.
  • Científica: encara no ho hem estudiat i avaluat prou com per deixar-ho córrer.

No us sembla que aquestes raons també són vàlides en la necessitat de preservar la diversitat del nostre model sanitari i social? Entitats que s'han guanyat el seu paper superant les variacions de la incertesa, diferents colors que llueixen més que la uniformitat, innovació que ha permès trobar solucions adaptades a cada context, superant els problemes passats i els que veiem a venir, i avaluació per treure'n profit.

La Unió té entre els seus valors explícits el de la diversitat, escrit en el Pla estratègic 2016-2020 en aquests termes: com a reflex de la realitat del sistema sanitari i social, el qual defensem des d'un posicionament obert, proper i transversal, que ens permet assumir la representació de totes les entitats associades que conviuen en els sectors sanitari i social.

Penso que aquest valor nostre pot ser un petit homenatge al professor Wagensberg, reconeixent-lo com una de les persones que ens ha ajudat a pensar en els temps actuals, amb idees i preguntes que ens animen a continuar ajudant les entitats associades en el propòsit de donar servei als nostres conciutadans.


3 Comentaris
Comentaris
Pep, molt bona reflexió i aportació. Per anar sumant, voldria incorporar també la mirada del sociòleg contemporani Zygmunt Bauman, que convida a reconèixer la diversitat de cultures que avui ja és indissociable de la vida de cada barri, de cada ciutat, de cada organització. El pare de la modernitat líquida, que descriu un món fràgil, canviant i imprevisible on tot és incert i res és per sempre, defensa que avui només són irreversibles la dependència mútua i la convivència entre estranys i/o diversos. El món s’ha fet un. I, contra els que accepten un xoc entre civilitzacions i la construcció de murs per separar el que ja és inseparable, Bauman convida a perdre la por i a reconèixer la humanitat en l’altre.
27/03/2018
MªEmilia Gil
Molt be Pep, una bona comparació.
Dintre del ecosisteme del Siscat, és necessari mantenir la biodiversitat.
05/03/2018
José Luis Ibáñez Pardos
Excel.lent Pep. No es pot expresar millor el reconeixement davant de la pèrdua d´una figura com en Wagensberg. Gràcies per recuperar les teves quatre notes desades de la conferència d´en Wagensberg per preservar la "diversitat" del nostre sistema sanitari i social.
05/03/2018
Josep Ballester

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 27/03/2024