Estructuralitzant la contractació

Estructuralitzant la contractació
23/05/2017
Paco Carretero Palomares, assessor jurídic laboral de La Unió

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat una sentència, en Sala General (tots els Magistrats reunits), relativa a la contractació temporal a l'Hospital Clínic (però extrapolable a qualsevol altre hospital). En aquesta sentència, estableix que, encara que els contractes temporals d'un treballador siguin formalment ajustats a dret, si aquests estan encobrint una situació de cobertura de necessitats estructurals perfectament previstes (com sembla que és el cas), aleshores, també hi ha un abús de dret. I, per tant, la relació d'aquest treballador no és temporal, sinó indefinida.

En aquesta ocasió, es tractava d'una treballadora amb 268 contractes en un període de 3 anys i mig, la immensa majoria, per substitució, i tots celebrats correctament. Però, tot i així, la Sala conclou que hi ha abús de dret en mantenir una plantilla paral·lela de substituts a l'Hospital per cobrir necessitats estructurals, actuant com si fos una bossa permanent de treball, i perpetuant, així, un doble tipus de plantilla, la permanent fixa i estable, i la de substitució temporal i precària.

De fet, aquesta és una línia que alguna sentència ja va començar a establir, si bé en l'àmbit del personal estatutari (sentència Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 14/09/2016 en el cas Peréz López vs. Servicio Madrileño de Salud).

De les situacions exposades, i si finalment es consolida aquesta doctrina, se'n deriven algunes conclusions, que sense ànim de ser exhaustius, les plantegem succintament:

Les entitats hauran de minimitzar al màxim possible les contractacions per suplències per motius que periòdicament es produeixin, com per exemple les vacances, que majoritàriament esdevindran contractacions estructurals. Caldrà analitzar i cercar mitjanes de contractacions per permisos maternals, de conveni o altres contemplats en l'Estatut dels Treballadors i generar una plantilla estructural que doni resposta a aquets tipus de necessitats. Per gestionar aquesta situació, els centres hauran de disposar d'acords de flexibilitat que els permetin optimitzar i gestionar en el dia a dia la incorporació d'aquesta contractació estructural.

No voldríem acabar sense posar de manifest la contradicció que es genera per a les entitats de titularitat jurídica pública, al estar afectades per la tassa de reposició, per la disponibilitat pressupostària i per tots els entrebancs que la Intervenció de la Generalitat de Catalunya els posarà, entrant en confrontació amb les possibles sentències judicials que poden derivar-se de la situació inicialment exposada.


2 Comentaris
Comentaris
Jo penso que el Tribunal Suprem encara no ha dit l'última paraula sobre aquest assumpte. Per altra banda, si ho tinc ben entès, la sentència té algun vot particular el que vol dir que és un tema molt controvertit.
25/05/2017
Daniel Cubero
Totalment d´acord. Per evitar la contractació eventual només queda pactar amb la representació dels treballadors un sistema de flexibilitat de la prestació de serveis ( el que jo anomeno " no calendaritzacio anual del total de la jornada ") de forma que permeti tenir plantilla estructural amb contracte indefinit ( a temps complert o parcial) que pugui evitar les contractacions de substitució per AP, credit sindical, malaltia temporal, permisos, etc.
24/05/2017
Fernando perez

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 27/03/2024