Quan el model és un mirall

Quan el model és un mirall

A partir de l'evidència i l'argumentació tècnica, defensem amb fermesa que tenim un sistema sanitari públic que gaudeix de bona salut en base als resultats assistencials i d'eficiència. Des de l'any passat, quan vam enfortir els lligams amb la International Hospital Federation, a La Unió hem tingut l'oportunitat de mostrar-ho en diverses ocasions a representants de països del nostre entorn. Des d'aleshores, i comptant amb la participació imprescindible dels nostres associats, hem estat presents en diversos congressos i grups de treball internacionals que ens demostren que el sector sanitari català està en disposició de mostrar valors, maneres de treballar i organitzar el sistema que s'han demostrat efectives.

L'última constatació que el model sanitari català té elements importants a seguir com a exemple la vaig tenir recentment, durant la visita d'una delegació de directius d'hospitals del nord d'Àustria, la GESPAG, una associació similar a la nostra que aglutina 23 institucions sanitàries i que atén un milió i mig de persones del sistema sanitari públic. Aquests directius, per exemple, veuen amb preocupació com el seu país presenta l´índex més elevat de freqüentació hospitalària en comparació a països europeus, mentre que nosaltres, en aquest cas, tenim una de les millors dades. Per aquest motiu, es van interessar molt especialment en conèixer el nostre model d'atenció primària.

Fa trenta anys que a Catalunya vam detectar la necessitat d'apostar per l'atenció primària, dotant-la de més resolució i transformant-la en la veritable porta d'entrada al sistema nacional de salut. En conseqüència, i després d'adequar les polítiques sanitàries, avui en dia, el 83% de la ciutadania en fa un bon ús, n'està satisfeta i fins i tot podem parlar d'un model innovador. El paper de l'atenció primària és cabdal per evitar ingressos innecessaris i millorar l'atenció al ciutadà.

Un model d'atenció primària com el català podria resoldre alguns dels reptes que té plantejats el sistema sanitari d'Àustria. Compartir experiència i coneixement ens fa adonar que tenim coses a ensenyar, que poden constituir un estímul per a altres països.

Per això, des de La Unió volem consolidar la línia de benchmarking i d'intercanvi d'experiències que ens ofereix el fet de ser membres d'una plataforma com la International Hospital Federation, per tal d'exportar el que sabem i aprendre dels altres.

Però hi ha una qüestió que no té a veure amb la comparació o els recursos i és el valor que, com a societat, li atorguem al nostre sistema sanitari. Si no tinguéssim la protecció d'un sistema sanitari com el que tenim, quin benestar seria possible? Tenim un sistema sanitari que és un actiu social, una peça de valor per a la nostra societat i el nostre país, i és fruit d'un treball conjunt de molts professionals i institucions. Com a país, n'hauríem d'estar orgullosos. Perquè si realment ens n'hi sentíssim potser seria molt més fàcil aconseguir acords econòmics, polítics i socials per preservar el sistema.


2 Comentaris
Comentaris
Som en un punt òptim des del punt de vista del concepte i la ràtio resultats/recursos, però sóm en un punt crític pel que fa als recursos disponibles, a la sostenibilitat, si perviuen les condicions polítiques actuals, infrafinançament i incapacitat normativa... Cal alliberar-se d'aquestes condicions per poder seguir millorant, oferint als nostres conciutadans més equitat i més salut i, als nostres professionals, expectatives i un entorn i condicions de treball dignes.
20/07/2015
Llorenç Sotorres
És cert. El sentit crític, és el que ens fa continuar lluitant per millorar el sistema, però també és bo mirar a l´entorn i reconéixer que hi ha coses que anem fent bé!!
20/07/2015
Cristina Nadal

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 16/04/2024