Un espai de diàleg amb metges i infermeres

Un espai de diàleg amb metges i infermeres

Ara farà tres any que des de la Junta Directiva de La Unió es va decidir obrir un espai de diàleg amb els professionals de l'assistència i escoltar directament la veu de metges i infermeres, amb les seves inquietuds, opinions, valors i reptes. Aquesta iniciativa té per objectiu ajudar a construir entre tots un sistema sanitari d'excel·lència al servei de les persones, cercant i promovent vies de desenvolupament professional dins les organitzacions i fomentant, alhora, la implicació i el compromís necessaris i traduint-los en els canvis que calen en la pràctica assistencial per obtenir els resultats desitjats en termes de salut per als ciutadans.

En aquesta orientació, s'ha produït una experiència molt enriquidora i satisfactòria per a tots els que hem tingut ocasió de participar-hi: els debats amb grups focals de metges i infermeres. En els dos debats realitzats (2013 i 2014) s'han analitzat i fet aportacions pel que fa a les oportunitats del nostre model sanitari, els valors del professionalisme, l'autonomia de gestió, el lideratge assistencial, els canvis en la metodologia de treball i la coordinació en els programes d'atenció a les persones en situació de cronicitat, per citar-ne alguns.

Sempre ens sorprèn positivament la profunditat en l'anàlisi de la realitat que aporten els nostres metges i infermeres, la seva capacitat d'assenyalar el que funciona bé i n'estan orgullosos, i de saber apuntar allò que no funciona i que volen canviar des d'una actitud sempre constructiva i generosa. L'experiència ens descobreix elements que ens esperonen a percebre el paper clau dels professionals per liderar els canvis transformacionals que necessiten les nostres organitzacions i el propi sistema.

Voldria destacar d'entre la riquesa d'aportacions a aquests debats només tres apunts, deixant per a cadascú que ho vulgui una lectura més pausada dels informes de conclusions que vam elaborar. Els professionals assenyalen que:

  • Cal fer coses diferents, des del treball en equips multidisciplinaris per abordar i resoldre conjuntament les necessitats canviants de les persones en especial vulnerabilitat i complexitat, dins un model que des de l'atenció primària de salut i amb el concurs de la figura del gestor de casos cerqui una atenció centrada en el pacient.
  • Estan compromesos a adquirir una visió més transversal basada en processos assistencials que superi la compartimentalització i, des del respecte professional, a treballar conjuntament les diferents disciplines i nivells assistencials per respondre de forma coordinada i personalitzada a les necessitats dels pacients.
  • L'especialització de la infermeria i la reordenació del terciarisme són observades pels professionals com a necessàries per fer el treball assistencial més efectiu i eficient, valorant positivament fórmules d'aliança i cooperació entre institucions.

Us animem a fer també les vostres aportacions i comentaris a aquests temes a Twitter amb el hashtag #DebatProfessionals. Per ampliar la informació, podeu consultar la newsletter Què opinen els professionals mèdics i d'infermeria sobre el programa d'atenció a la cronicitat?


1 Comentaris
Comentaris
Gràcies Joan M per traslladar-nos aquesta iniciativa i els seus resultats.
Per al que ens dediquen ara a la formació del futurs metges i infermeres també és interessant conèixer cap a on anem, que en pensen els propis professionals per així, nosaltres, dirigir la nostra acció formativa allà a on s'ha manifestat una necessitat.
22/05/2015
Marta Elorduy

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 19/04/2024