Val el que costa? Quant costa el que val?

Val el que costa? Quant costa el que val?

Apreciem la salut i la qualitat de vida. Estem d'acord que busquem resultats i hem d'avaluar-los i conèixer l'efectivitat de les intervencions. Però, sabem quant costa?

Sabem el pressupost que la societat hi dedica i el que paga el comprador de serveis a través d'unitats de contraprestació que es determinen per via administrativa o per concurs. Però això només resol una part de la pregunta.

Des del punt de vista de la gestió interessa saber quin valor es reconeix als serveis però, també, –i és aquí on volia anar a parar– quant costa proveir-los. I, francament, dels costos relacionats amb els resultats crec que encara en sabem poc, o ens ho hem explicat poc.

Hi ha qui dirà que els costos de cada organització no s'han d'ensenyar. No crec que sigui informació essencial en clau de transparència, però sí que em sembla que seria bo que la poguéssim agregar i tenir-ne referències de comparació.

Des de la perspectiva de la contractació també interessa que els proveïdors puguin discutir com se'ls paga pels serveis que donen, amb informació sobre els costos que comporten. En un moment en el qual hem de tenir capacitat de canviar entre alternatives assistencials i on l'aportació de cada línia de serveis serà variable, convé saber quant costa donar uns determinats serveis, de manera que la contraprestació que hagin de rebre les entitats proveïdores es correspongui, el millor possible, amb la retribució dels recursos que hi esmercen, prenent com a referència la frontera dels més eficients, és clar!

Hi ha organitzacions que han donat valor a aquest coneixement i que disposen d'informació de costos per pacient, per procés i per tipus d'activitat. Hi ha iniciatives de posar en comú i analitzar informació de costos, amb projectes de reconeixement a nivell estatal i europeu (1), en els quals hi participen alguns hospitals catalans. Hi ha un treball de recerca preciós que ens parla dels costos en relació amb els efectes adversos (el cost del que no val, podríem dir) i que posa en relació el cost i la qualitat en sentit clínic (2).

Em sembla que és el moment de donar un impuls decidit a la producció d'informació sobre costos, d'agregar aquesta informació per generar coneixement i de fer comparació per estimular l'orientació de la gestió que necessitem per posar un peu en el futur.

Això interessa, està a les mans de les entitats proveïdores i, segurament, val el que costa...

 

 

(1) http://www.rechosp.org/rech/faces/es/jsf/index.jsp

(2) Allué N, Chiarello P, Bernal E, Castells X, Giraldo P, Martínez N, Sarsanedas E, Cots F. Impacto económico de los eventos adversos en los hospitales españoles a partir del Conjunto Mínimo Básico de Datos. Gac Sanit.2014;28:48-54


1 Comentaris
Comentaris
Felicitats per l'article! Trobo que és una línia molt interessant i ben documentada.
02/05/2014
Martí Masferrer

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 27/03/2024