L’app per a malalts nefrològics, Pukono, acumula més de 5.700 descàrregues

L’app per a malalts nefrològics, Pukono, acumula més de 5.700 descàrregues
Dimecres 10/06/2015
  • Recentment el projecte ha iniciat l'expansió internacional arribant a Andorra i a països de Sud-Amèrica
  • Els usuaris fan una valoració molt positiva dels serveis que ofereix l'aplicació
  • Aquesta tarda s'explicarà el projecte durant la celebració de les III Jornades del Pla de Salut 2011-2015

Pukono, l'aplicació gratuïta per a mòbils i tauletes destinada a persones amb hipertensió arterial i/o insuficiència renal, continua creixent. Des del seu llançament, l'estiu del 2014, ja acumula més de 5.700 descàrregues i recentment ha iniciat la seva projecció internacional. Concretament, fa un mes que ja és accessible des d'Andorra i des dels països de parla castellana de Sud-Amèrica. Aquesta tarda es donaran a conèixer tots els detalls d'aquest projecte a les III Jornades del Pla de Salut 2011-2015 de les Regions Sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Girona i Lleida que se celebren a Alp. Serà en el marc de la taula d'innovació i recerca i anirà a càrrec del Dr. Josep M. Galceran, cap del Servei de Nefrologia d'Althaia. 

Pukono és una aplicació que ajuda als malalts nefrològics a tenir una dieta segura i adequada per a les seves malalties alhora que la fa atractiva i variada. Ha estat desenvolupada en col·laboració entre el Servei de Nefrologia de la Fundació Althaia i la Fundació Alícia, amb el patrocini d'Amgen. Disposa d'un pràctic cercador d'aliments, una secció de consells i un bloc de deliciosos menús. Està disponible en català, castellà i anglès.

El seu objectiu és oferir als pacients informació sobre quins aliments són segurs per a la seva salut i quins poden ser perillosos. És una aplicació atractiva i fàcil d'utilitzar, alhora que completa i rigorosa, que permet una consulta intuïtiva d'aliments i ofereix consells per a la seva manipulació. El cercador d'aliments és molt visual ja que els identifica mitjançant un semàfor renal, tenint en compte si l'aliment és segur pel que fa a sodi, potassi i fòsfor, que són els minerals que tenen un efecte més directe en la insuficiència renal. En cas en què l'usuari només hagi activat el perfil d'hipertensió, apareixerà només un semàfor de sodi.

Fins ara, els usuaris han fet una valoració molt positiva de Pukono destacant, de manera especial, la seva utilitat i la simplificació que representa a l'hora de preparar els àpats.

Una eina que ajuda a prevenir riscos i complicacions

Algunes malalties comporten la necessitat de fer modificacions en la dieta per tal de prevenir riscos o complicacions. Les persones hipertenses, per exemple, cal que evitin la ingesta excessiva de sal i les persones amb insuficiència renal cal que limitin la ingesta de potassi i de fòsfor, substàncies habitualment eliminades pel ronyó i que tendeixen a acumular-se en excés si la funció renal empitjora.

La formació sobre aquests hàbits la fan habitualment diverses fonts autoritzades en el camp de la nutrició i la salut. Sovint, però, els pacients tendeixen a oblidar les recomanacions amb el pas del temps i no tenen a mà una informació fiable quan al mercat o al restaurant han de prendre decisions sobre què es pot menjar. O bé qui s'encarrega d'aquestes tasques no és el mateix pacient i per tant no ha rebut la formació adequada.

Com es va gestar Pukono

Coneixent de primera mà aquesta problemàtica, membres de l'equip d'infermeria del servei de Nefrologia de la Fundació Althaia van proposar la idea de dissenyar una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes.

La idea va ser compartida amb la Fundació Alícia que té entre els seus objectius oferir respostes culinàries a problemes alimentaris derivats de patologies. La col·laboració d'aquestes dues entitats bagenques, amb el suport i patrocini dels laboratoris Amgen, especialitzats en el tractament de pacients amb malalties renals, van donar lloc a la creació de Pukono.

 

Per a més informació:
Judit Martí Mas
Servei de Comunicació
XARXA ASSISTENCIAL UNIVERSITÀRIA DE MANRESA
Hospital Sant Joan de Déu
Dr. Joan Soler 1-3
08243 Manresa
Tel. 93 873 36 76 - Ext 3017
www.althaia.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 19/04/2024