L’Hospital de Campdevànol realitza un cicle de xerrades per a familiars i cuidadors de malalts amb demència

L’Hospital de Campdevànol realitza un cicle de xerrades per a familiars i cuidadors de malalts amb demència
Del 04/03/2013 al 07/04/2015
  • El cicle de quatre xerrades informatives “Conviure amb una demència” ha reunit més de 100 participants
  • Les sessions han servit per aconseguir més proximitat entre familiars i professionals

L'Hospital de Campdevànol ha realitzat un cicle de quatre xerrades gratuïtes dirigides a familiars i cuidadors de malalts amb demència que viuen al seu domicili. L'objectiu de les xerrades “Conviure amb una demència”, que han reunit un total de 112 participants, ha estat tractar diversos aspectes relacionats amb la malaltia i donar algunes pautes bàsiques i consells que poden ser de gran utilitat als familiars i cuidadors. Aquestes sessions han servit per potenciar la proximitat entre familiars i professionals i, alhora, oferir un espai de relació per a les famílies dels malalts.

El cicle s'ha organitzat en quatre jornades, realitzades els mesos de gener i febrer. A la primera trobada es va fer una explicació introductòria sobre les demències. A la segona xerrada es van tractar els aspectes psicològics i de comunicació entre el malalt i la família. Posteriorment, es va fer una sessió sobre la fase final de la malaltia, prestant especial atenció a les cures pal·liatives. A l'última xerrada es van donar a conèixer els recursos socials i sociosanitaris de la comarca i es va presentar l'Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer i altres Demències del Ripollès (FADES).

Alguns dels consells que es van donar als assistents a les xerrades van ser tenir tota la informació de la malaltia, de les proves i del tractament –com riscos, efectes adversos o possibles complicacions–, així com conèixer les preferències del malalt i, si és possible, haver realitzat el Document de Voluntats Anticipades. Les explicacions dels professionals també van incloure informació d'aspectes comuns en la demència, com el delírium, la disfàgia, el dolor, la febre o les úlceres per pressió, i sobre com tractar-los. A més, es va fer una explicació sobre com donar resposta a les principals necessitats dels malalts amb demència pel que fa a alimentació, higiene, roba, son, mobilitat i comunicació.

A l'última sessió, es va informar els participants de quins són els recursos disponibles al Ripollès per a pacients amb demència. També es va explicar com es pot accedir a aquests recursos i quin cost tenen.

Concretament, en aquesta xerrada els assistents van obtenir informació sobre la Llei de Dependència, el Servei de Teleassistència, el d'Ajut a Domicili (SAD), el de promoció de l'Autonomia Personal, el Menjador Social, el Centre de Dia, la residència, Consulta Externa de Neurologia i Geriatria, l'Hospital de Dia Sociosanitari, el Programa d'Atenció Domiciliària (PADES), Convalescència, Llarga Estada i la Fundació Tutelar Ripollès ACPAM.

Aquest cicle ha estat organitzat des de l'Hospital de Campdevànol i està emmarcat en l'objectiu de l'Entitat de promoure activament l'educació sanitària a la comarca del Ripollès. Les xerrades han estat a càrrec de professionals de l'Hospital: la Dra. Anna Manzano, geriatra; Núria Casals, terapeuta ocupacional i infermera; Isabel Casas, psicòloga clínica; la Dra. Montserrat Bonamaison i les infermeres Núria Cuesta i Núria Palmerola, del PADES, i Sonia Soler, treballadora social. El resultat de les xerrades ha estat molt satisfactori, per la qual cosa des del Centre s'estudiarà la possibilitat de realitzar noves edicions d'aquest cicle.


Més informació
Agència de comunicació de l'Hospital de Campdevànol
Andrea Gil-Bermejo Cornellas – 93 285 19 19 / 610 20 54 85
andrea@mapadvisers.com

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 19/04/2024