L'ICO oferirà radioteràpia urgent per tractar pacients amb determinats tipus de càncer durant els caps de setmana

L'ICO oferirà radioteràpia urgent per tractar pacients amb determinats tipus de càncer durant els caps de setmana
Dimarts 21/02/2017

L'Institut Català d'Oncologia (ICO), centre associat a La Unió, ha esdevingut centre de referència per a tot Catalunya en el tractament amb radioteràpia urgent de determinats casos relacionats amb el càncer a l'oferir aquest servei durant els caps de setmana. Des del passat 21 de gener, es pot sol·licitar aquest servei, que evitarà que les compressions de la medul·la òssia que provoca una metàstasi estesa a la columna vertebral (es pot donar en casos de càncers primaris com el de mama, el de pulmó o altres) puguin derivar en conseqüències irreversibles pel pacient com immobilitat de les cames o altres seqüeles neurològiques (paraparèsia, plègia).

L'aparició de dificultats en la mobilitat de les cames, per exemple, com dèficit motor (paraplegia o tetraplègia) en el pacient i la velocitat en què es desenvolupen són crítics a l'hora de realitzar un tractament per conservar la deambulació, fins al punt que trigar en aplicar el tractament pot induir una severa seqüela neurològica. En aquest sentit, fins ara les compressions medul·lars que es diagnosticaven en caps de setmana a Catalunya no es podien tractar amb radioteràpia i feia necessari proporcionar altres tractaments simptomàtics. Avui, ja es poden tractar immediatament  per evitar l'aparició de seqüeles neurològiques,

Per proporcionar aquest servei de la manera més adequada possible, s'ha dissenyat un circuit que permet administrar aquesta radioteràpia urgent per millorar el pronòstic i la qualitat de vida del pacient. En primer lloc, caldrà que aquest tingui en el moment de la compressió medul·lar una ressonància magnètica nuclear que confirmi la sospita clínica: llavors, el neurocirurgià valorarà fer un tractament quirúrgic i si es descarta, el pacient rebrà la radioteràpia urgent.

La posada en marxa d'aquest servei respon a una demanda de fa anys i està disponible per telèfon de 8 a 22h els dissabtes i diumenges. Per optimitzar-lo, se'n farà una avaluació del funcionament als sis mesos per valorar si és necessari establir noves mesures. Aquest projecte compta amb la coordinació dels centres que fan la petició, els oncòlegs radioteràpics, les diferents unitats implicades de l'ICO de l'Hospitalet (Servei d'Admissió, Servei d'Oncologia Radioteràpica) i el Servei de Cures Pal·liatives.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 16/08/2018