Per un futur més inclusiu: quan tots som iguals, no hi ha barreres

Per un futur més inclusiu: quan tots som iguals, no hi ha barreres

El 3 de desembre se celebra el Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, impulsat per l'Organització Mundial de les Nacions Unides (ONU) i la Unió Europea (UE) a nivell internacional. Es tracta d'una jornada per donar visibilitat al col·lectiu i reivindicar els seus drets d'inclusió social i laboral recollits a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Són diversos els aspectes que afecten al benestar i la vida de les persones, tinguin discapacitat o no. S'ha avançat molt en molts dels àmbits que contribueixen a construir un futur inclusiu de forma efectiva: aspectes que fan referència al treball, a l'arquitectura, a la lluita contra l'estigma, a la salut, és a dir, als drets fonamentals de les persones en general. Però no n'hi ha prou ni es pot abaixar la guàrdia. Perquè no tots tenim les mateixes capacitats i necessitem diferents suports.

Alguns apunts: la incorporació al mercat laboral de les persones amb discapacitat ha estat tradicionalment molt baixa. Segons estudis recents de la Fundación ONCE, la desocupació entre persones amb aquesta problemàtica se situa al voltant d'un 30 %, nou punts per sobre de la resta de població. A més a més, en determinats tipus de situacions, tenir una feina no implica sortir del llindar de la pobresa. Seguim necessitant actuar activament per lluitar contra l'estigma. Millorar accessibilitats als serveis de salut, acompanyar a aquestes persones en la seva  formació... en definitiva, la societat ha de fer possible que desenvolupin el seu projecte de vida com ho hem de poder fer totes i cadascuna de les persones de la nostra societat.

Des de La Unió, treballem perquè les persones amb discapacitat, les seves famílies i el seu entorn siguin considerades agents de transformació i de futur d'una societat cada vegada més justa. Amb les entitats associades i l'administració promovem un treball interdisciplinari i interdepartamental que doni resposta al diferent ventall de situacions que presenta la discapacitat: discapacitat física, sensorial, de la comunicació i la parla o derivada d'un trastorn de salut mental i intel·lectual. I poder incorporar la veu i la voluntat d'aquestes persones i les seves famílies en la presa de decisions que afectin el seu projecte de vida.  

Des de La Unió defensem un model sanitari i social que doni millor respostes a les problemàtiques de les persones i que aquestes se sentin ben ateses. Som conscients que un 80% de les condicions de vida de les persones no tenen a veure amb la salut sinó amb aspectes com l'educació, l'habitatge o la feina, entre altres. I tot està relacionat de manera que aquest futur millor serà possible des de la contribució de tots els àmbits de la nostra societat. Per aquest motiu, ens sembla que hem de tenir molt present aquest dia i treballar perquè, un dia, no sigui necessari.


1 Comentaris
Comentaris
Per un futur més inclusiu: quan tots som iguals, no hi ha barreres
Hi han aspectes que des de les nostres organitzacions es difícil contribuir, però estem parlant d'organitzacions orientades a l'atenció de les persones i una bona part sense afany de lucre. El repte de la inclusió no es de demà, es d'avui i segur que hi podem fer-hi molt !!!
03/12/2018
MªEmília Gil Girbau

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 23/04/2024