La Unió presenta un Decàleg per millorar l’Atenció Domiciliària Integrada (ADI), social i sanitària

La Unió presenta un Decàleg per millorar l’Atenció Domiciliària Integrada (ADI), social i sanitària
Jueves 13/01/2022

La Unió presenta un Decàleg per millorar l'Atenció Domiciliària Integrada (ADI), social i sanitària

  • Més del 96% de les persones volem ser atesos a casa nostra
  • S'han arribat a comptar fins a 13 professionals al domicili amb objectius separats
  • Entre les propostes, un únic pla d'atenció sanitària i social incorporant la veu de la persona i la família, facilitar l'accés a atenció domiciliària amb un gestor del cas que vetlla per la correcta coordinació, i promoure la integració en l'entorn comunitari

 

(Barcelona, 13 de gener )-. La Unió aposta per a una transformació del model d'atenció en l'àmbit domiciliari per tal de proporcionar una atenció integral de necessitats socials i de salut als ciutadans de Catalunya, millorant la qualitat de vida des l'entorn més proper a la persona. Aquesta aposta es concreta en el Decàleg per millorar l'Atenció Domiciliària Integrada (ADI) sanitari i social. L'envelliment de la població i les preferències de la societat actual situen l'atenció domiciliària com una opció preferent. Una atenció domiciliaria integral, individualitzada, segura, personalitzada i de qualitat, que doni resposta a les necessitats canviants de les persones que ho necessiten i als seus familiars, tenint en compte la seva participació, els seus valors,  les seves preferències i respectant al màxim les seves decisions.

Un dels reptes de les societats longeves és prioritzar l'acció preventiva per millorar la salut i l'autonomia de les persones, i deixar de centrar-nos exclusivament en atendre la malaltia i el nivell de la dependència. Actuar des de les necessitats de les persones en l'habitat natural, a casa, amb un entorn d'atenció assistencial i comunitari de proximitat.

Actualment, ,  més de 50.000 persones a Catalunya reben serveis d'atenció a domicili públics i/o privats i segons dades recents, el 96,4% de la gent prefereix ser atesa a casa seva.

Infografia resum del Decàleg

Propostes per avançar

  • Actualment hi ha una atenció altament fragmentada a domicili: s'ha comptat fins a 13 professionals amb objectius separats a un mateix domicili i plans de treball sobre la persona cuidada com professionals que la visiten; així com, no hi ha una integració de l'atenció sanitària i la social. Per això, es proposa un únic pla d'atenció sanitària i social, protocols integrats, un equip multidisciplinar i un/a gestor/a del cas.

 

  • Ens trobem amb una gran complexitat i una manca d'equitat en l'accés a un servei d'atenció domiciliària. Ara mateix, després d'un ingrés hospitalari o sociosanitari la persona o la família han de tramitar directament el Servei d'Atenció Integrada (SAD) als Serveis Socials de l'Ajuntament o Consell Comarcal. Per aquest motiu, es proposa explorar una tramitació directa des de l'hospital o sociosanitari i una integració de l'ADI a la cartera pública de serveis com alternativa a altres procediments menys eficaços, més costosos i menys satisfactoris.

 

  • Hi ha una desvinculació de l'estada a domicili amb l'entorn natural i comunitari, per això cal potenciar una comunitat de cuidadors, compromesa, escalable, digital i humana,  un pla d'atenció amb la participació de la persona i la família i una obertura al món comunitari de vida diària.

Cal una cartera de serveis moderna i orientada a les noves realitats. Actualment s'evidencien mancances en la cartera de serveis de cobertura pública de l'atenció domiciliària que fa que no sigui una opció real que cobreixi les necessitats de les  persones i els seus familiars, que han d'optar per altres recursos no desitjables com pot ser l'ingrés a un centre residencial com a única opció des de la diversitat de dependència de la població (gent gran, discapacitats, convalescents de llarga durada...).

Per això, des de La Unió, com associació d'entitats sanitàries i socials, des de la transversalitat que representa, ha treballat i aposta pel  Decàleg amb propostes per a l'acció, fent immersió en les respostes que han donat altres països del nostre entorn, tenint en compte les necessitats actuals dels ciutadans (avui els nostres avis i pares) i de futur (per tots nosaltres), amb la força i compromís de tot el seu teixit associatiu d'avançar-se en aquest objectiu en el marc de les polítiques públiques.

Les finalitats són, a partir d'un únic pla d'atenció individual, social i sanitari, participatiu i compartit amb les persones,  millorar els resultats de salut i de benestar de les persones,  facilitar la incorporació dels elements tecnològics de suport que facilitin l'empoderament de les persones i facilitin el suport dels cuidadors, millorar l'experiència, satisfacció i confiança del servei i dels sistemes per la ciutadania en general, garantir un ús eficient dels recursos (la persona estarà en cada moment en el lloc més adient),  dignificar i millorar la qualificació i la satisfacció dels professionals d'atenció domiciliària, en global, millorar la qualitat de vida de les persones durant tot el nostre cicle vital.

La Unió proposa que l'Atenció Domiciliària Integral sigui la punta de llança del compromís del Govern en la posada en marxa l'Agència Integrada Social i Sanitària, i que més enllà dels seu procés formal de creació avanci des de ja en aquest objectiu amb accions i fites concretes, amb la complicitat del món local i del xarxa de provisió de serveis.

La necessitat està diagnosticada, el tractament està escrit, només cal actuar decididament. Per això presentem un decàleg d'accions que hem fet arribar a la conselleria  de Drets Socials i a la conselleria de Salut, amb la finalitat de, si hi ha voluntat clara pel canvi, aquest sigui possible i que les coses passin i es percebin.

 

Sobre La Unió

La Unió és l'associació d'entitats sanitàries i socials que amb més de 45 anys és referent de la singularitat del model sanitari i social català. Des de la pluralitat, la diversitat i la territorialitat, aplega a més de 114 entitats, amb més de 750 dispositius assistencials sanitaris i socials i més de 65.000 professionals, amb presència a tot Catalunya i en totes les línies assistencials: primària, hospitals, sociosanitaris, salut mental, rehabilitació, gent gran, discapacitats.

És una associació d'organitzacions de persones que treballen per a les persones, que des del respecte a  la diversitat comparteixen el compromís social per a la millora de la salut i el benestar, contribuint en les polítiques públiques a través de la gestió ètica professionalitzada, la innovació i l'avaluació de resultats orientada a la millora contínua. La seva visió l'expressen els seus dos lemes Mirem el futur amb una mirada oberta al món i Ens Movem per les Persones.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Fecha última actualización: 27/03/2024