L’atenció primària concertada aposta per la innovació per afrontar els reptes del sistema sanitari

L’atenció primària concertada aposta per la innovació per afrontar els reptes del sistema sanitari
Del 22/06/2022 al 23/06/2022

El Consorci de Salut i Social de Catalunya i La Unió celebren la VIII Jornada d'Innovació
 en Atenció Primària ‘Canvis organitzatius per millorar el model d'atenció a les persones'

  • La jornada reuneix més de trenta experiències innovadores en els àmbits de la cura de la ciutadania i l'experiència del pacient, la gestió de persones i la cura dels professionals, i l'autonomia de gestió.
  • El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha encoratjat els professionals d'atenció primària a incorporar aquestes bones pràctiques, a organitzar-se, a empoderar-se i a prestigiar l'especialitat.
  • El sector concertat demana que es compleixi el compromís de destinar el 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària perquè esdevingui realment l'eix central del sistema.

Barcelona, 22 de juny de 2022._ Més de dos-cents cinquanta professionals de l'Atenció Primària s'han reunit avui, a la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic, amb motiu de la VIII Jornada d'Innovació en Atenció Primària, organitzada per La Unió. Associació d'Entitats Sanitàries i Socials i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). Sota el lema ‘Canvis organitzatius per millorar el model d'atenció a les persones', la trobada ha tingut com a objectiu compartir experiències innovadores, desenvolupades recentment a la xarxa d'atenció primària i comunitària concertada per afrontar els reptes del sistema sanitari. La jornada ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qui ha ha encoratjat els assistents a incorporar aquestes bones pràctiques, a organitzar-se, a empoderar-se i a prestigiar l'atenció primària.

En total, s'han presentat més de trenta iniciatives de diferents entitats que han innovat en els àmbits de la cura de la ciutadania i l'experiència del pacient, la gestió de les persones i la cura dels professionals, i l'autonomia de gestió. Així, s'ha volgut fer palès el ferm compromís de les entitats concertades amb un sistema de salut capaç d'afrontar els reptes de futur, tot incorporant els elements d'innovació que han de donar resposta a les necessitats de les persones, la comunitat i els professionals, des dels diferents territoris.

Per poder seguir treballant en aquesta línia, el sector concertat ha aprofitat la jornada per demanar que l'enfortiment de l'atenció primària i comunitària sigui una prioritat de l'actual govern. En aquest sentit, s'ha instat a l'executiu a fer efectiu el seu compromís d'establir les mesures necessàries, com ara destinar el 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària, perquè l'AP esdevingui realment l'eix central del sistema i es pugui continuar desplegant la cartera de serveis, garantir l'equitat i reforçar la seva capacitat de resolució.

Els equips d'atenció primària són el primer nivell d'assistència a les persones, on es resolen els problemes de salut més freqüents, per la qual cosa el seu paper és determinant a l'hora de millorar l'estat de salut de la població, assegurar l'accessibilitat i garantir  la sostenibilitat del sistema de salut. A aquests reptes s'afegeixen, com s'ha anat repetint al llarg de la jornada, els derivats de la pandèmia per Covid-19, que ha suposat un canvi de paradigma en l'atenció a les persones i en la cura dels professionals. En aquest context, els assistents a la jornada han coincidit en el fet que cal una revisió del model d'atenció primària i comunitària, en clau de sistema integral de salut, per tal d'afrontar els nous reptes i reformular-lo amb les experiències que s'hagin demostrat exitoses, tot adaptant-lo a les noves necessitats de la ciutadania.

En aquest escenari, els elements innovadors es revelen clau per abordar les transformacions necessàries, transformacions que ja estan liderant les entitats d'atenció primària concertades i que s'agrupen en els tres eixos entorn dels quals s'han presentat les experiències d'avui.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Fecha última actualización: 24/04/2024