La Unió, internacional

Intercanvi entre La Unió i la GESPAG 2015

austríacs
El 15 de juliol de 2015, La Unió va acollir la visita de la GESPAG, associació de directius d'Upper Austria. La GESPAG aglutina 8 hospitals, que representen el 44% del seu territori i que ocupen al voltant de 9.000 professionals. L'objectiu de la visita era mantenir un intercanvi sobre els models sanitaris dels dos països i donar a conèixer les associacions empresarials.
 

Durant la benvinguda, Manel Jovells, president de La Unió, va fer una defensa del model sanitari català basant-se en els resultats de salut i d'eficiència. Un model que, segons va dir, està qüestionat des de diferents corrents ideològiques. Per aquest motiu, va explicar que un dels principals eixos de La Unió és precisament la seva defensa introduint les millores que calgui. En aquest sentit, Jovells va destacar la voluntat de lobby de l'entitat i la necessitat d'aportar també a la xarxa europea sanitària els valors de qualitat, universalitat i sostenibilitat.

austríacs
Per la seva banda, Rudolf Wagner, president de la GESPAG i director financer de l'Hospital de Freistadt, va agrair l'acollida de La Unió i va fer una breu presentació de la l'entitat. La GESPAG està formada per directius d'hospitals públics que representen els seus propis interessos. Actualment, està constituïda per 29 membres de 24 institucions sanitàries.
 

Jaume Duran, vice-secretari de Junta Directiva de La Unió, va cloure la benvinguda ressaltant l'esforç que s'ha fet a partir de l'any passat al potenciar l'intercanvi d'experiències en favor de la sostenibilitat dels sistemes a escala internacional i va fer un repàs dels diversos congressos i grups de treball en els quals s'ha participat o està previst participar-hi. De cara al mes d'octubre, va fer especial referència a l'acceptació dels treballs de l'Hospital Plató, Mútua Terrassa i el Consorci Sanitari de l'Anoia en el World Hospital Congres que organitza la International Hospital Federation, del 6 al 8 d'octubre, a Chicago.

austríacs
A continuació, Joan M. Ferrer, director d'Assessorament, Consultoria i Serveis a l'Associat, va explicar què és i com funcionen La Unió i La Fundació Unió. Tot seguit, Anna Riera, directora Sanitària, Social i de Participació Associativa, i Josep Fusté, director d'anàlisi econòmica, estudis i prospectiva de La Unió, juntament amb Jaume Duran, van explicar el model sanitari català des del punt de vista històric, de planificació, de sistemes de pagament i de reptes de futur.
 

A continuació, Thomas Dietsberger, director financer de l'Hospital de Schärding, va exposar els principals trets del model sanitari austríac, que es basa en un sistema de país federal i un sistema d'assegurament tipus Seguretat Social, que és obligatori en funció de l'activitat professional. La majoria de la població (99,9%) disposa d'aquesta cobertura.

austríacs
La sessió va ser molt participativa i els principals aspectes que van suscitar l'interès de la delegació austríaca van ser la diversitat de proveïdors dels sistema sanitari català i la seva vinculació amb l'Administració; l'organització de l'atenció primària a Catalunya, ja que el seu país presenta les xifres més elevades de freqüentació hospitalària en el rànquing europeu, i l'itinerari formatiu de metges i infermeres, així com les seves condicions laborals, perquè tenen una gran manca de professionals d'aquest àmbit. Jaume Duran, Anna Riera, Joan M. Ferrer i Xavier Mate, secretari de la Junta Directiva de La Unió, van ampliar la informació sobre aquests aspectes. Finalment, es va generar un debat al voltant de la sostenibibilitat del sistema sanitari dels dos països abordant aspectes com el finançament o l'envelliment de la població. A més, el dia següent, els directius de la GESPAG va fer una visita a la Corporació Sanitària Parc Taulí, on van poder veure les instal·lacions i conèixer el seu funcionament.
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 19/02/2020