Professionals, usuaris i Administració coincideixen en la necessitat d’integrar el sistema sanitari i social per abordar la cronicitat

Professionals, usuaris i Administració coincideixen en la necessitat d’integrar el sistema sanitari i social per abordar la cronicitat
Dijous 03/04/2014

(Barcelona, 3/04/14)-. La Unió va reunir a la I Jornada Transversal d'Atenció a la Cronicitat, celebrada ahir, 200 representants de tots els agents que intervenen en l'atenció als malalts crònics: usuaris, familiars, professionals, Administració i proveïdors. Tots van coincidir en la necessitat d'integrar el sistema d'atenció sanitari i social per oferir una millor resposta a aquest tipus de malalties. Segons els participants a l'acte, és necessari un canvi de paradigma per aconseguir una atenció centrada en la persona i amb una visió integral de l'individu. Així mateix, van apuntar que això requereix un canvi profund d'actituds i de la manera de treballar.

Els participants a l'acte, entre els quals hi havia Josep M. Padrosa; director del Servei Català de la Salut, Albert Ledesma, director del Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària, o Carmela Fortuny, directora general de l'ICASS, van reconèixer que, malgrat la duresa de la situació econòmica, s'ha de poder donar resposta a les necessitats dels usuaris. La cronicitat és un dels grans reptes que cal afrontar, ja que les malalties cròniques consumeixen el 70% de la despesa sanitària, causen el 80% de les consultes d'atenció primària i el 60% dels ingressos hospitalaris. A més, les primeres causes de mortalitat estan vinculades amb malalties cròniques (tumors, malalties del sistema circulatori, respiratori, nerviós i malalties mentals).

Necessitats dels usuaris
El principal objectiu de la jornada era donar veu a tots els implicats en la cronicitat. És per això que una de les taules va comptar amb la participació d'usuaris, familiars de persones afectades i una infermera gestora de casos. Tots van estar d'acord que cal abordar el malalt com a centre del sistema sanitari i social, de manera que siguin els recursos que s'adaptin als usuaris i no al revés. D'altra banda, van incidir en la necessitat de millorar la coordinació entre els diversos especialistes que atenen les persones amb cronicitat, ja sigui en un mateix centre o en diversos dispositius, i amb una atenció multidisciplinària.

Els participants en aquesta taula van subratllar la importància de tots aquells serveis que no són purament d'atenció sanitària però que poden ajudar, com fisioteràpia, rehabilitació o logopèdia. En darrer lloc, van donar molta importància a la tasca informativa i al suport que es fa des de les associacions d'afectats, fet pel qual van demanar que, des de l'Administració, es tinguin en compte aquestes associacions en la presa de decisions i es donin a conèixer. L'acte va comptar, també, amb una conferència de l'escriptor Màrius Serra, qui va explicar la seva experiència al costat del seu fill Lluís, que patia paràlisi cerebral.

A la cloenda de l'acte, la directora general de La Unió, Helena Ris, va dir que, malgrat que en els últims 10 anys l'atenció a la cronicitat ha millorat, cal una nova Llei de Dependència catalana, que sigui “pragmàtica i realista” i, en aquest sentit, va oferir la participació i la col·laboració del sector sanitari i social. A més, Ris va destacar que “és imprescindible el lideratge per part de l'Administració”.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
IHF 2017 - Full memberCreu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 17/12/2017