Davant d'una societat en constant moviment, globalitzada, intercultural, on la informació es transmet en una fracció de segon i l'usuari té voluntat de client i demanda una comunicació interactiva, la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) dóna una resposta creativa dissenyant un Programa de difusió d'hàbits saludables que ofereix informació i consells de salut a la ciutadania; permet refermar la relació amb els ajuntament de la zona de referència i potenciar, especialment, els lligams comunicatius amb federacions, associacions de veïns i altres institucions de la comunitat.
Aquest Programa és conseqüència d'una acurada relació amb l'entorn, fruit d'una planificació comunicativa amb objectius a curt, mig i llarg termini. La FHES ha construït una resposta amb l'entorn de: proximitat, compromís, confiança, accessibilitat, transparència i comunicació proactiva. Tot això no és possible sense la implicació directa de la Gerència i que aquesta ha sabut motivar als seus professionals amb una clara visió de futur i d'innovació.
Cal remarcar també que en el si dels valors de la FHES hi ha la voluntat de ser propers i compromesos amb la comunitat assegurant la confiança i l'accessibilitat. Així com una de les línies estratègiques que marca el Patronat és aconseguir transparència i comunicació amb l'entorn. Sense aquests valors difícilment es pot dissenyar i implementar amb excel·lència un Programa d'aquestes característiques.
Hem parlar de planificació i aquí, juntament amb els valors de la Institució, es troba l'altre clau de l'èxit. Des de finals de 2004, la FHES ha apostat per establir nous lligams amb els ajuntaments i iniciar la proximitat amb els veïns. S'han portat a terme diferents plans de comunicació amb una doble finalitat: dir al ciutadà que tenim voluntat de servei i fer de la FHES l'Hospital de l'entorn.
Endinsant-nos en el funcionament del Programa, és necessari que siguem nosaltres els qui ens apropem a la ciutadania i que ho fem de la mà dels responsables de salut dels ajuntaments. Hem fet xerrades en centres cívics, biblioteques, auditoris, museus... i en totes la directora gerent ha presentat l'acte conjuntament amb regidors de salut dels consistoris.
També és imprescindible que els temes a difondre siguin atractius i d'actualitat, i alhora que suposin un valor afegit a la prevenció i a la salut de la comunitat. Vam iniciar el Programa el 9 de març de 2009 i hem tractat el càncer de mama i de còlon, l'ictus o l'alcoholisme. Properament parlarem de la grip A i, de cara al 2010, tenim en marxa 10 xerrades més.
I no només cal fer-ho bé, també cal fer-ho saber. Hem editat fulls de mà informatius de les xerrades i les notifiquem periòdicament als mitjans de comunicació perquè les publicitin, també editem gadgets específics i hem participat en fires de salut.
L'èxit del Programa es deu a diversos factors, però la clau ha estat apostar per iniciatives innovadores.
Dra. M. Teresa Esteva Ollé, directora gerent
Podeu consultar la presentació en powerpoint que es va fer a la jornada.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99