Destaquem els principals àmbits d'aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit sanitari. En aquest sentit, fem referència a l'Informe Les TIC al servei de la salut de la ciutadania , impulsat per la Fundació TIC Salut i comentat durant la sessió de treball. Els principals àmbits en què es fan servir són: la història clínica compartida; la recepta electrònica, la telemedicina i el diagnòstic per la imatge.
- La història clínica compartida
- P rincipals objectius: la millora de l'atenció de la salut dels ciutadans mitjançant una eina que faciliti la feina dels professionals sanitaris al permetre l'ús compartit de la informació disponible sobre els pacients en els centres assistencials; facilitar i potenciar la continuïtat assistencial i millorar l'ús dels recursos informatius; i fer possible que els pacients atesos en diversos centres no s'hagin de sotmetre a exploracions i procediments repetits.
- P rincipals avantatges: millora del servei sanitari; disminució dels duplicats de proves clíniques; accés dels ciutadans a la seva pròpia història clínica; facilitar la feina dels professionals de la salut; millora de la continuïtat assistencial; millor accés a la informació rellevant; implementació d'una medicina basada en l'evidència; millor comunicació entre professionals; i seguretat en el tractament de dades.
- Recepta electrònica
- Principals objectius: disposar de la informació en temps real sobre l'ús dels medicaments; coordinar els processos de prescripció i dispensació; facilitar el seguiment terapèutic del pacient; millorar la qualitat assistencial; incrementar l'accessibilitat d'aquesta i augmentar la seguretat en l'ús dels medicaments.
- B eneficis esperats: amb la implementació de la recepta electrònica, el Departament de salut espera que el sistema doni servei a 7.400.000 assegurats, amb la participació de 4.500 metges i 410 centres d'atenció primària, 65 hospitals i 3.000 farmàcies. El sistema gestionarà anualment al voltant de 140.000.000 de receptes.
- Telemedicina
- Principals objectius per a l'usuari: millora de l'equitat; accés més fàcil als diagnòstics i als tractaments, i a l'entorn sanitari en general; millora de la qualitat del tractament rebut; estalvi de temps i disminució de desplaçaments.
- Principals beneficis per als professionals: facilitar la relació amb el pacient; millora de l'accés a recursos de referència i al coneixement (valor formatiu de la telemedicina); augment de la resolució i millora de la seguretat.
- Principals beneficis per al funcionament del sistema sanitari: redistribució de la pressió assistencial (llista d'espera per a especialistes, urgències); reducció dels costos i millora de l'eficiència de la producció dels processos; i orientació de la prestació al ciutadà.
- Radiologia i imatge digital
- Beneficis per al ciutadà: millora de l'accés als sistemes d'imatge mèdica i al conjunt d'informació disponible sobre un pacient; major qualitat assistencial: accés a tota la informació disponible referida a imatges i informes diagnòstics anteriors i eficiència i agilitat en la gestió de la segona opinió.
- Beneficis per a professionals i organitzadors: especialització i coneixement; implicació i gestió de la demanda; centralització i mobilitat i col·laboració entre nivells assistencials.