És l'any 2010 que la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla inicia dins de l'àmbit social de la nostra organització l'implementació d'un model referent en la nostra feina diària, tenint en compte la manera de treballar en xarxa que ens defineix: L'EQUIP I EL TREBALL TRANSVERSAL.
La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla es troba ubicada a dos comarques: el Tarragonès i el Baix Penedès. I gestiona diferents recursos dins de l'àmbit asistencial i social.
Dintre de l'ámbit social trobem:
Donat el creixement que, paulatinament, ha experimentat l'àrea social dintre del conjunt de l'institució, es va plantejar la necessitat de donar resposta a la demanda de suport creixent que els professionals que aborden els cuidatges demanaven.
És d'aquesta manera com va sorgir un equip transversal, que compta amb el suport de diversos professionals. La idea és EL TREBALL EN EQUIP, per tant, es tracta de tenir professionals experts que actúen com a FIGURES TRANSVERSALS per donar un millor servei al nostre usuari. Aquest equip està formats per diferents perfils tècnics que actúen bàsicament des de quatre àrees:
És la figura de la COORDINADORA d'AVD's qui fa que aquests equips actuin de manera transversal en funció de les necessitats. Entre tots aquests professionals el personal especialitzat en AVD's és el més novedós, ja que és personal que controla tots i cada un dels aspectes de la vida diària i aporta la seva experiència per donar una major qualitat al servei.
És en el servei d'atenció a domicili on la manera de treballar amb aquest model referent ha tingut més impacte. En el SAD els/les professionals que s'hi dediquen treballen sols/es, i aquest suport els hi dona seguretat i confiança, a part de millorar les tasques que es realitzen al domicili. Donem qualitat en l'atenció a l'usuari en el domicili i donem suport a les famílies amb el assesorament d'un expert.
El circuït que seguim és el següent:
La treballadora familiar sol:·licita assessorament per una circumstància concreta a la coordinadora del SAD. Aquesta parla amb la responsable de l'equip, la coordinadora d'AVD's, a la qual s'explica el cas concret que requereix del seu suport i/o valoració.
S'acorda una visita a domicili amb la família i en l'horari de la treballadora familiar per analitzar la seva feina in situ i observar l'entorn del domicili. Es fa una valoració integral de la situació tenint en compte la demanda de la treballadora, les condicions del domicili i la necessitat real que observem.
Una vegada plantejada d'aquesta manera la situació, la responsable de l'equip realitza un diagnòstic i presenta un informe de les necessitats que s'han detectat a la Coordinadora del SAD i es torna a pactar una nova visita al domicili. Prèviament hem parlat amb la treballadora familiar per donar unes pautes a seguir, que serán les que s'expliquin a la familia.
Si la coordinadora d'AVD's valora el suport d'un altre professional de l'equip transversal, es posa en contacte directament amb aquesta persona. Si es valora la necessitat d'un recurs extern, la coordinadora del SAD deriva a l'usuari o sol·licita el recurs.
El seguiment de l'evolució es fa conjuntament entre la coordinadora del SAD i la coordinadora d'Avd's, i, en aquells serveis que són de titularitat municipal, es fa un informe inicial de la valoració i diagnòstic, i del seguiment que el cas requereix i s'envia a Serveis Socials, en concret a la treballadora social referent.
Es necessàri comptar amb el suport coordinat de tots els professionals que abordem el treball amb l'usuari, per tal de no duplicar esforços i treballar tots en la mateixa línea.
Els objectius de l'equip transversal estan clars: assessorar, formar als professionals i a les famílies i atendre les persones que ho necessiten. La feina ha donat els seus fruits, tot i que a vegades no és fácil.
Els nostres usuaris formen part de tota la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla nomès amb l'accès primigeni a un recurs, i la Xarxa també aprofita les sinèrgies que el trovar-se dintre de la nostra institució genera, i que ens dona una visió global i de continuïtat en la tasca de cuidar els altres.
Podeu accedir a la presentació del projecte "Equip en xarxa: apropar els professionals de la dependència al domicili", a càrrec d'Anna Cristina Gómez, Coordinadora del Servei Atenció a Domicili, i Carmen Villegas, Coordinadora d'Atenció a l'Usuari i AVD de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99