Un país para la atención y la calidad de vida de las personas

Un país para la atención y la calidad de vida de las personas

Recentment, el sector de la salut mental i el Govern de la Generalitat de Catalunya han arribat a un compromís per la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per aquest tipus de malalties. Aquest compromís es plasma en el document “Prioritzacions d'actuacions 2014-2016 del Pla Integral d'atenció a les persones amb salut mental i addicions”, fruit del treball conjunt dels diversos Departaments vinculats, les entitats proveïdores de serveis, els professionals, les associacions de familiars i les persones. Aquest Pla, en el qual hem participat activament, lluita contra l'estigma i aborda la malaltia i les seves derivades des dels diversos àmbits de la vida (salut, habitatge, ocupació, suport als familiars, etc.). És un exemple de com una societat avançada vol fer front a una malaltia que cada vegada té més incidència sobre la població. Vull recordar algunes xifres que va apuntar Xavier Trabado, president de la Federació Salut Mental de Catalunya, durant l'acte de presentació: més de 200.000 catalans són atesos per algun problema vinculat a la salut mental; més de 90.000 presenten incapacitat laboral per aquest motiu (actualment ja és la segona causa) i, el 2006, la depressió va suposar una despesa anual de 700.000 milions d'euros, xifra similar a la del pressupost en salut. També l'OMS alerta que una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.

És obvi que no s'hagués arribat fins aquí sense la voluntat i el compromís de tots els agents implicats, però penso que hi ha un altre factor fonamental que ho ha permès: el nostre model sanitari i social, que presta un servei universal amb bons resultats de salut i d'eficiència, prou madur per resistir la sacsejada de la manca de diners. Vull fer un especial reconeixement als professionals que ho fan possible i que suporten directament aquesta manca de recursos.

El nostre model sanitari i social només podrà seguir avançant i millorant si, com en Pla Integral de Salut Mental, hi ha l'entesa d'Administració, entitats proveïdores, professionals i partits polítics. No és l'hora de les demagògies sinó dels pactes i de les solucions imaginatives que guanyin la manca de recursos. És hora de prioritzar.

En referència a la feina feta en el Pla Integral, el president Mas va dir que Catalunya com a país pot ser un exemple per procurar excel·lir en aquells àmbits com el sanitari i social, que afecten l'atenció i la qualitat de vida de les persones.

Estem convençuts que els sectors sanitari i social són un dels nostres puntals com a país i des de La Unió farem les aportacions tècniques que calguin per continuar ajustant el sistema a les necessitats canviants dels ciutadans allà on faci falta. La crítica constructiva, la diversitat d'opinions i la flexibilitat ens porten avui a celebrar el desplegament del Pla Integral de Salut Mental i no la demagògia.


1 Comentarios
Comentarios
Amb un peu al futur m’emportaria a la motxilla algunes de les paraules d’aquests Apunts: crítica constructiva, diversitat, flexibilitat, entesa, reconeixement..., a més de celebrar el gran pas per la salut mental que significa el Pla integral, és clar!
29/07/2014
Pep Fusté

Deja tu comentario
Notificación vía correo electrónico de los nuevos comentarios
La Unió se reserva la no publicación de los comentarios que por su contenido no respeten las normas básicas de educación, civismo y diálogo.
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Fecha última actualización: 11/10/2024