Actuar per avançar-se

Actuar per avançar-se
27/09/2018
Roser Fernández i Alegre, directora general de La Unió

Més de 300 persones ens van acompanyar el passat 13 de setembre en l'acte de presentació del Projecte +FUTUR, que va tenir lloc al CaixaForum de Barcelona. El +FUTUR és un exercici de prospectiva que hem impulsat des de La Unió per al qual hem comptat amb la participació de més de 500 persones, entre professionals, usuaris, agents socials i experts del sector. Gràcies a aquest treball, hem pogut identificar les tendències que afectaran la provisió i l'organització dels serveis sanitaris i socials en els propers cinc anys, definir els àmbits de transformació necessaris per respondre a aquestes tendències, així com apuntar els canvis que s'han de produir en les entitats per afrontar aquestes transformacions.

+Futur 13 setembre


Són prou importants els reptes que tenim com a sector, prou complicat l'entorn i prou delicat el que tenim entre mans –la salut de les persones– perquè les organitzacions i els professionals no ens quedem de braços plegats esperant que l'arribada dels nous escenaris ens empenyin cap a les transformacions necessàries. Cal que impulsem com més aviat millor aquells canvis que ens permetran estar ben preparats per al futur i, per damunt de tot, que ens portaran a millorar l'atenció a les persones. D'aquí el lema del +FUTUR: actuar per avançar-se.

En el +FUTUR identifiquem tres grans reptes. En primer lloc, la transformació digital, per a una presa de decisions i una atenció més segures, ràpides i personalitzades. En segon lloc, la humanització de l'assistència, que implica tenir més en compte els aspectes emocionals en la relació professional-pacient, escoltant més i millor tant a la persona atesa com la seva família i aportant informació suficient i comprensible. I, en tercer lloc, la transformació del model assistencial per centrar-se més en la persona, per obrir les organitzacions al seu entorn comunitari i enfocar-se no només en curar la malaltia, sinó en actuar preventivament per disminuir el risc a emmalaltir.

Afrontar les transformacions que apunta el Projecte + FUTUR implica promoure canvis importants que, en moltes de les entitats associades ja s'estan començant a produir. Aquests canvis tenen a veure amb la incorporació d'avenços tecnològics i científics però, sobretot, amb un nou enfocament de la gestió de les organitzacions, tant dels serveis, com de les persones que hi treballen, així com amb una gestió orientada a resultats i a mantenir la confiança de la ciutadania, amb responsabilitat social i bon govern.

Des de La Unió, volem acompanyar els nostres associats i els seus professionals a afrontar aquests canvis. Per això, el +FUTUR recull, també, les línies d'actuació que seguirem des de l'entitat per contribuir a la transformació de les organitzacions i del sistema sanitari i social. Concretament, des de La Unió ens centrarem en impulsar les transformacions, a partir de la creació de nuclis de dinamització de la gestió del canvi i l'establiment d'aliances amb institucions promotores d'iniciatives. També elaborarem criteris de disseny d'adaptació dels dispositius assistencials i posarem en marxa el think tank de la Fundació Unió com a espai de generació de coneixement i discussió sobre tendències i transformació de les organitzacions.

Així mateix, acompanyarem les organitzacions mitjançant un projecte d'acompanyament estratègic i identificarem les necessitats en competències i habilitats dels diferents perfils professionals, per oferir solucions de formació adaptables a les necessitats de cada organització. D'altra banda, apostem per crear un repositori per compartir experiències i per realitzar un exercici de debat sobre aquestes iniciatives, així com per crear espais de comunicació i interacció a través del Portal +FUTUR, donant continuïtat a les eines de participació plural del Projecte +FUTUR.

Una altra de les línies d'actuació que desenvoluparem des de La Unió se centra en participar en la definició de les polítiques de salut i socials aportant la visió de la provisió i l'organització dels serveis i facilitant la inclusió de les entitats associades en els projectes demostratius dels plans sanitaris i socials impulsats pel Govern.

Finalment, seguirem potenciant la internacionalització, estenent la xarxa de relacions internacionals i amb altres accions, entre les quals destaca l'organització del 44è World Hospital Congress a Barcelona, l'any 2020, per compartir experiències i portar aldebat internacional la necessitat de transformació dels serveis d'atenció a les persones.

El Projecte +FUTUR el farem possible gràcies a la implicació de tots, perquè l'èxit d'aquesta iniciativa rau en el compromís de transformació assumit conjuntament per La Unió i totes les entitats que en formem part, amb una participació plural i una mirada oberta al món. Perquè, com deia un reconegut polític internacional, “el canvi no vindrà si esperem a alguna altra persona o altre moment. Nosaltres som el que hem estat esperant. Nosaltres som el que canvi que busquem”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 20/04/2024