Intercanvi internacional de l'aportació infermera en resultats de salut

Intercanvi internacional de l'aportació infermera en resultats de salut

La Unió ha assistit al Congrés del Consell Internacional d'Infermeres (CIE) 2017, celebrat a Barcelona del 27 de maig fins a l'1 de juny, amb el lema “Les infermeres a l'avantguarda, millorant les cures”.

Aquesta trobada internacional ha acollit més de 10.000 infermeres de tot el món, que durant quatre dies han compartit un ampli programa científic estructurat en sessions plenàries a càrrec d'experts de gran prestigi internacional, sessions paral·leles, exposicions de pòsters, panels, tallers, simpòsiums i cafès interactius.

Les sessions plenàries van abordar una temàtica diferent cada dia. La primera sessió, a càrrec de la doctora Mary Wakefield, infermera i ex subsecretària en funcions del Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units, es va centrar en analitzar com estan enfortint les infermeres els sistemes de salut. La Dra. Wakefield, membre destacat del govern dels EUA durant el mandat del president Barack Obama, va argumentar que la funció infermera és l'eix vertebral dels sistemes sanitaris i va encoratjar els polítics a incorporar infermeres als governs.

El segon dia, la sessió plenària va tractar el tema de la sostenibilitat dels sistemes sanitaris, a càrrec de la doctora Julia Duncan-Castell, ministra de Gènere, Infància i Protecció Social de la Republicà de Libèria. La conferenciant Duncan, que desenvolupa un paper fonamental en el disseny i coordinació de la política nacional de gènere al seu país, va destacar la importància del lideratge de la professió infermera per tractar els problemes de sostenibilitat dels sistemes sanitaris i les dificultats a les quals s'enfronta, per ser una professió predominantment femenina, per tal que la seva veu s'escolti en els àmbits en els quals es formulen les polítiques sanitàries.

El tercer dia, la sessió plenària va convidar els congressistes a endinsar-se en el tema de la qualitat i la seguretat en la dotació de plantilles, de la mà de la doctora Linda Aiken, directora del Centre de Resultats de Salut i Investigació Política de la Universitat de Pennsilvanià. La conferència d'Aiken, que va posar en peu l'auditori amb un aplaudiment de dos minuts, va mostrar amb evidència científica, com els ratis infermera-pacient, un major nivell de formació i un bon entorn de treball contribueixen als resultats de salut dels pacients. També va subratllar que, a nivell mundial, les infermeres són una inversió, milloren els resultats de salut i són un estalvi per al sistema.

L'ultima sessió plenària es va dedicar a posar en valor la pràctica professional i les innovacions polítiques, a càrrec de dos conferenciants, la doctora Leslie Mancuso, presidenta i directora general de Jhpiego, organització afiliada a la Universitat Johns Hopkins, i Sir Michael Marmot, professor d'Epidemiologia i Salut Pública a l'University College de Londres. Els conferenciants van destacar en el seu parlament com les infermeres poden millorar la qualitat de les cures amb l'atenció centrada en la persona i com formulacions de polítiques innovadores poden fer front a les desigualats en salut, respectivament.

D'altra banda, les cent vint sessions paral·leles, els més de mil pòsters, els panels, els tallers, els simpòsiums i els cafès interactius han ofert la possibilitat de compartir més de dues mil presentacions d'investigacions i experiències realitzades per infermeres dels cinc continents.

Durant els quatre dies de congrés, s'han assolit àmpliament els objectius: demostrar i promoure l'aportació de la Infermeria a les polítiques de salut informades i sostenibles, donar suport a la contribució de la infermeria a l'assistència sanitària basada en l'evidencia, i proporcionar oportunitats per a l'intercanvi d'experiències i coneixements en el marc de la comunitat internacional d'Infermeria.

L'àmplia participació de les infermeres catalanes ha posat en valor els coneixements, la pràctica i la contribució de la professió a l'atenció de la salut en el nostre país, en aquest escenari d'intercanvi internacional.

Com a conclusió final volem realçar que el congrés ha posat en relleu els assoliments aconseguits per les infermeres a tot el món, però també ha deixat clar que el repte de futur de la professió és participar en les decisions de polítiques sanitàries dels governs a nivell global.

El congrés s'ha acomiadat de Barcelona amb una imatge de Michelle Obama sota el lema “Together, yes, we can” amb l'auditori en peu i, amb la nova presidenta del CIE, Annette Kennedy, emplaçant les infermeres de tot el món a trobar-se novament a Singapur, seu del proper Congrés del Consell Internacional d'Infermeres (CIE) 2019.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 25/04/2024