Canvis per transformar

Canvis per transformar

El passat 12 de desembre, a La Unió vam celebrar la IV Jornada Associativa, amb el títol Afrontar el canvi: repte per a les organitzacions i els professionals. Ens semblava, com a organització, que, més enllà de la duresa del moment, no podem obviar el fet que ens trobem davant d'un canvi de paradigma. Com a sector, aquest canvi implica noves maneres de treballar i nous models organitzatius que s'han d'orientar cap a la millora de l'eficiència assistencial.

En aquesta sessió, més de 170 directius de les entitats associades van abordar en grups de treball els nous desafiaments de la negociació col·lectiva, l'impacte de les noves propostes formatives en els rols professionals i en l'organització, i com liderar el sistema per fer efectives les reordenacions que calen. També van analitzar com s'ha de garantir el contínuum assistencial entre línies i serveis per tenir cura dels pacients crònics.

Dels treballs i les conclusions dels grups van sorgir moltes idees i aportacions. Aquest primer anàlisi i debat fresc que es va generar, i que vull agrair expressament a aquells que en van formar part per la seva qualitat i la seva participació, requereix una reflexió més acurada que compartirem amb tots vosaltres en breu.

De moment, us puc avançar algunes de les conclusions més rellevants.  Pel que fa a la negociació col·lectiva, cal un marc de referència convenial complementat per especificitats de cada línia d'activitat que ofereixi un marge per a la negociació als centres. Sobre la classificació professional, l'impacte de Bolonya, caldrà analitzar-ho valorant les aportacions de tots els professionals. En l'àmbit de les Reordenacions Assistencials Territorials (RAT), cal destacar que constitueixen una reforma estructural que obligarà a fer canvis per part de l'Administració, els proveïdors i els professionals. Finalment, pel que fa a l'atenció a la cronicitat, el sector clama per la coordinació entre els sistemes d'atenció sanitaris i socials per evolucionar cap a un model d'atenció centrada en la persona i no en les estructures.

Però el que va quedar palès i que voldria remarcar és la necessitat de fer canvis per transformar i la necessitat de prendre iniciatives de forma immediata. Aquests canvis han de formar part de les necessàries reformes estructurals si volem, entre tots, enfortir la base d'un sistema sostenible. Molts dels diagnòstics dels grups de treball són compartits pel sector des de fa temps. Per tant, ara caldria avançar en les actuacions amb la complicitat de tots els agents del sistema i amb altes dosis de generositat.

Des de fa temps, La Unió ha demanat insistentment en diferents fòrums i espais un pacte per la sanitat i l'atenció a la dependència, allunyat de la picabaralla política. Per aquest motiu, reconeixem el treball fet en el si del Pacte Nacional per la Salut de Catalunya.

Per acabar, vull subratllar que aquests canvis constitueixen una oportunitat de millora i creixement com a sistema que ja no podem demorar. Recollint les aportacions dels grups de treball de IV Jornada Associativa, des de La Unió farem propostes constructives en favor de la sostenibilitat i qualitat d'aquest sistema.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 20/04/2024