Els reptes de la salut mental: la lluita contra l’estigma i la discriminació

Els reptes de la salut mental: la lluita contra l’estigma i la discriminació

Tot i no ser res estrany ni hauria de ser vergonyós, existeixen a dia d'avui un estigma social i uns prejudicis que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental. Moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l'entorn laboral. I una greu conseqüència d'aquest estigma és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.

Obertament, l'aliança catalana de lluita contra l'estigma i la discriminació en salut mental –de la qual forma part La Unió, entre d'altres entitats– llança la campanya “No facis com si res: dóna la cara”, amb l'objectiu d'evidenciar que existeix aquest tabú social respecte als problemes de salut mental. 

A Obertament creiem que el secretisme alimenta la ignorància i la incomprensió d'un tema que ens interessa a tots. Perquè la salut no és només física, tots tenim salut mental i la nostra ment, com el nostre cos, pot emmalaltir en un moment donat.

Assolir una societat lliure de discriminacions on totes les persones, incloent-hi les que tenim algun problema de salut mental, puguin gaudir dels mateixos drets, deures i oportunitats, és el fi d'Obertament. I per aconseguir-ho, els reptes que ens hem marcat són els següent:

  • Canviar actituds i comportaments vers les persones amb problemes de salut mental.
  • Eliminar els prejudicis i els estereotips existents a través d'històries personals que evidencien que no són reals.
  • Fomentar que les persones amb problemes de salut mental siguin els protagonistes del canvi, involucrant-les en el projecte. 
  • Lluitar contra el tabú social trencant amb el silenci que envolten els problemes de salut mental.
  • Aconseguir que es parli amb naturalitat sobre aquesta part de la nostra salut i que s'escolti amb respecte i interès. 
  • Normalitzar la salut mental i els problemes de salut mental entre la població en general, des de l'empatia amb les persones amb problemes de salut mental.

Estem al començament d'un llarg viatge i les expectatives són altes. Som conscients que el canvi no serà immediat, donat que són molts anys d'ignorància i de prejudicis arrelats a revocar. Moltes entitats, serveis i recursos de salut i socials treballen des de fa anys arreu de Catalunya per trencar tabús i prejudicis i millorar la vida de les persones amb problemes de salut mental. Ha arribat el moment de fer visible aquesta causa adherint-se tots plegats a una campanya que vol incloure tots els agents de la salut mental.  

Aquelles entitats interessades en formar part de la campanya “No facis com si res: dóna la cara” tenen diverses maneres de participar. Emplenant aquest formulari, rebran per correu postal un pack amb materials comunicatius: cartells, xapes, adhesius amb missatges anti-estigma, díptics informatius i globus de text contra l'estigma. Poden posar a disposició dels usuaris i professionals tots aquests materials i repartir-los pel barri per tal de difondre el missatge i conscienciar l'entorn. A més, proposem a les entitats enviar-nos una fotografia d'un grup de persones amb els globus de text, que publicarem al nostre web.  

També poden sumar-se a la campanya a les xarxes socials i convidar els seus associats a donar la cara en un mur virtual que ja compta amb més de 750 persones. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 24/04/2024