La salut mental als mitjans

La salut mental als mitjans
08/10/2015
Cristina Aragüés, directora de Comunicació de La Unió

Deprimit, esquizofrènic, anorèxic ... Aquests adjectius sovint planen a la lleugera a les nostres converses i caldria una mica més de cura. Fa temps que els experts alerten que tots som susceptibles de patir un problema de salut mental, com qualsevol altra malaltia a la vida. Parlem de nosaltres, de la nostra família, dels nostres amics i companys i cal saber que el tractament i la recuperació són possibles i que moltes persones amb un diagnòstic a l'àmbit de la salut mental viuen una vida normalitzada. Quan com a societat abordem aquests trastorns de forma correcta contribuïm a eradicar uns estereotips que fan més difícil la recuperació.

En aquest sentit, celebrem que recentment el Departament de Salut i el Consell Audiovisual de Catalunya, juntament amb Obertament hagin publicat la guia Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals, claus en la percepció i la interpretació que la societat fa de la realitat. La informació que transmeten a l'opinió pública sobre la salut mental i les persones afectades pot ser molt útil per ajudar a la seva normalització i integració. Aquest document identifica alguns tractaments inadequats dels problemes de salut mental com considerar-los infreqüents, tractar-los amb paternalisme, confondre el trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència o bé associar-los amb violència o perillositat.

Quan va saltar a la premsa el cas de l'accident de Germanwings, el passat 24 de març, alguns mitjans van culpar de l'accident directament la depressió que patia el pilot. La depressió podria ser-hi però això no explica l'accident. Pràcticament, no hi ha evidències que suggereixin que les persones amb depressió suposen un perill per a ningú com a conseqüència del seu trastorn. Segons dades del Departament de Salut, un 12% dels catalans patirem una depressió en algun moment de la nostra vida.

Una de les accions que també recomana la guia és incloure el testimoni de persones que han patit un problema de salut mental ja que contribueix a fer caure falses creences i a fer més interessants les informacions. En aquest marc, els famosos que reconeixen públicament un problema de salut mental també contribueixen decididament a un abordatge normalitzador i integrador d'aquest tema. Cal felicitar Obertament per la seva campanya Dóna la cara per la salut mental, en la qual moltes persones de l'esfera pública catalana donen suport a la lluita contra l'estigma.

Brillen amb llum pròpia persones tan conegudes com Woody Allen, amb neurosi, Catherine Zeta-Jones, bipolar, o Hugh Laurie, constants episodis de depressió i és que ni el Dr. House ni ningú és infal·lible.


1 Comentaris
Comentaris
Felicitats per l'article. En un article del Dr. Orrit publicat anteriorment en aquest mateix Blog, es feia esment de que la malaltia mental podia esdevenir la primera causa dels anys viscuts amb discapacitat per invalidesa en països desenvolupats. Aquesta dada posa de manifest la importància de cuidar la salut del cervell i que treballar per eliminar en els estigmes que existeixen en aquest àmbit es en bé de tots, doncs tots estem subjectes a patir algun tipus de malaltia mental all llarg de la nostra vida.
08/10/2015
Pere Pascal Riera

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 19/04/2024