Més de 10 anys donant suport a la recerca

Més de 10 anys donant suport a la recerca
28/09/2015
Miquel Nolla, President del CEIC de la Fundació Unió i Coordinador de Qualitat Fundació Hospital Esperit Sant

A partir de l'informe sobre salut 2013, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana als països que continuïn invertint en recerca per tal de contribuir a un sistema de cobertura universal adaptat a la situació concreta de cada país. La recerca és un factor clau no només per al control de les malalties, sinó també per a la prevenció i la seva influència en el funcionament dels sistemes sanitaris. Així mateix, l'informe destaca que la col·laboració internacional facilita la publicació de més recerca. Val a dir que, a Catalunya, la producció científica en recerca biomèdica representa un 8% de l'europea i un 2,8 de la mundial. A més, la trajectòria dels nostres metges ens situa al capdavant de la medicina internacional amb professionals de la talla de Valentí Fuster, Josep Tabernero, Lluís Donoso o Bonaventura Clotet, entre altres.

Des del Comitè d'Ètica d'Investigació Clínica (CEIC) de la Fundació Unió, fa tretze anys que tenim com a missió vetllar per la protecció dels drets, seguretat i benestar de les persones que participen en assajos clínics i altres projectes d'investigació, que s'avaluen oferint garantia pública.

El CEIC està format per professionals experts que efectuen, de forma voluntària, una gran tasca per assolir els objectius marcats. Metges internistes, especialistes en medicina familiar i comunitària, oncòlegs, pediatres, farmacòlegs, farmacèutics, infermeres, psicòlegs, juristes i diplomats en empresarials formem un equip polièdric i sòlid que avalua els protocols des estudis, la idoneïtat dels investigadors, les instal·lacions, els mètodes, els documents d'informació de l'assaig i el consentiment informat.

Tot això ho fem des del convenciment que la recerca és una peça clau per a les organitzacions sanitàries i socials i, per aquest motiu, actualment acompanyem més de 30 entitats en el desenvolupament de l'activitat vinculada a aquest àmbit. A més dels centres hospitalaris, pioners en el projecte, també s'hi han sumat equips d'atenció primària, sociosanitaris, centres de diagnòstic per la imatge i centres de salut mental.

Al llarg de 2014, el CEIC de la Fundació Unió va avaluar protocols vinculats amb malalties oncològiques (16), respiratòries (16), neurològiques i de salut mental (14), cardiovasculars (9), pediatria (8), altres malalties mèdiques (23) i quirúrgiques (8).

En aquest temps, el CEIC ha aprovat 94 assajos que han estat classificats pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, d'acord amb la tipologia del projecte, en 33 assajos clínics, 19 assajos post-autorització i 42 altres (no EPA, estudis, beques).

La memòria de 2014 i el treball fet al llarg de més de 150 reunions durant aquests anys ens anima a seguir contribuint a l'enfortiment del sistema sanitari amb el que sabem fer, donar suport a la recerca.

De cara a l'any que ve, el repte serà adaptar la revisió de la normativa de funcionament dels CEIC que es farà a escala estatal i que inclou la normativa europea sobre recerca sanitària a la realitat del nostre entorn. 


4 Comentaris
Comentaris
Us felicito per la tasca feta!!
He tingut la oportunitat de treballar amb vosaltres indirectament a través d'un projecte amb CPB de salut mental i l'agilitat en la revisió dels projectes. Gràcies!
29/09/2015
Teresa Ribalta
El CEIC de la Fundació Unió s’ha consolidant gràcies a l’esforç i dedicació dels professionals que han format i formen part del comitè. Enhorabona per la feina feta!
29/09/2015
Vanessa Massó
La constitució i acreditació del Comitè Ètic d'Investigació Clínica de Fundació Unió que aplegués la revisió dels aspectes ètics relacionats amb les iniciatives d'estudis, recerca i assaigs clínics liderats pels professionals de 30 institucions associades a la Unió Catalana d'Hospitals, s'ha demostrat amb el temps una iniciativa d'èxit. Es impressionant la bona feina feta.
En tots aquests anys, heu estat molts els professionals que heu vetllat pels criteris ètics que han de garantir-se en tots aquests projectes, i indubtablement heu fet una excel.lent contribució a fer un sistema sanitari que ha beneficiat i millorat la vida i la salut de totes les persones, amb seguretat i respectant els seus drets. I això, cal dir-ho i posar-ho en valor, ho heu fet amb els tresors de la vostra professionalitat, implicació i dedicació generosa. Moltes gràcies!
29/09/2015
Joan Maria Ferrer
Enhorabona per tota la feina feta en aquesta trajectòria!
29/09/2015
Cristina Aragüés

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 18/04/2024