Prescripció infermera, recepta imprescindible per a l’assistència de futur

Prescripció infermera, recepta imprescindible per a l’assistència de futur
05/05/2015
Consell Tècnic Assessor d’Infermeria de La Unió

L'exercici de la pràctica infermera, en els diferents àmbits d'actuació, implica necessàriament la utilització de medicaments i productes sanitaris. Per tant, la capacitat de seleccionar i indicar tècniques, productes sanitaris i fàrmacs sota criteris de bona pràctica i judici clínic infermer és una capacitat que s'atorga a la professió per les seves pròpies competències i que, a nivell internacional, disposa d'un ampli reconeixement i evidència científica que ho avala. 

Després de molts esforços per obtenir el reconeixement de la prescripció infermera, tant des del rol autònom (desenvolupament de la funció de tenir cura de les persones) com des del rol col·laborador (desenvolupament de la funció de col·laborar en l'exercici de les funcions d'un altre professional), l'any 2009 la modificació de la Llei de garanties i ús racional  dels medicaments i productes farmacèutics reconeix la indicació, utilització i autorització de dispensació de tots els medicaments i productes sanitaris no subjectes a prescripció mèdica,  que de manera autònoma pugui fer la infermera.

El 2015, sis anys desprès, el Ministeri de Sanitat, presenta el projecte del Real Decret que ha de regular la prescripció infermera, document que ha estat en un calaix tot aquest temps, i s'alcen les veus dels que històricament dificulten el desenvolupament competencial oficial i normatiu de la professió.

D'altra banda, el model assistencial evoluciona i evolucionarà en consonància amb l'aplicació del principi d'atenció sanitària integral, en el qual conviuen espais compartits per diferents professions i on l'element clau són els professionals. En aquest sentit, la necessitat del treball en equip, fonamentada en criteris de coneixement i competència professional, també ha d'evolucionar.

En el context d'una relació assistencial interdisciplinària, el rol de la infermera és fonamental i la prescripció infermera és una necessitat imperativa per donar resposta a tenir cura de les persones, que es la raó de ser de la professió.  

Per tant, en el moment actual, als professionals infermers ens sorprèn com la posada en pràctica de les competències professionals que ens capaciten per prescriure fàrmacs i productes sanitaris en consonància amb les intervencions que afecten a la realització de les activitats de la vida diària pugui entrar en contradicció amb la legalitat, com diuen algunes veus.

S'han d'obrir nous camins –la prescripció infermera n'és un dels ells– per fer front als reptes assistencials actuals i de futur, amb la participació interdisciplinària com a eix fonamental per contribuir a la sostenibilitat del sistema i oferir a la població una atenció assistencial de qualitat alineada amb el major grau de benestar possible.


11 Comentaris
Comentaris
Moltes gràcies pel teu comentari Sílvia, efectivament es va detectar una incidència ahir que ja està solucionada.
09/05/2015
Cristina Aragüés
Quina feina està tenint el moderador/administrador d'aquest blog !! ... amb aquest ball de comentaris que apareixen, desapareixen i canvien.
Sigueu seriosos i si us plau, respecteu als lectors del blog.
09/05/2015
Silvia
Les infermeres ja fa temps que prescrivim, no només productes sanitaris i fàrmacs, el que ens falta i reivindiquem és el marc legal per realitzar les receptes
08/05/2015
Espe
Permeteu-me dues reflexions amb esperit constructiu. Primera observació, la prescripció infermera no ha de ser mai una finalitat en si mateixa, jo centraria l'esforç en el rol de la infermeria i la seva contribució en l'assistència d'avui i del futur, la prescripció es una eina més d'aquest professional. Isegona observació, hem de parlar del futur o d'avui?
07/05/2015
MªEmília Gil i Girbau
El tema de la prescripció ha d'acabar sent una realitat si cada vegada la infermera agafa un paper més actiu sobretot en l'atenció i seguiment al pacient crònic complexe. No cal dir que en efectes de cures de lesions a la pell i absorvents, la prescripció ja és una realitat encoberta, ja que és la infermera el profesional format i capacitat per determinar la idoneitat del tractament a aplicar en la majoria d'ocasions.
07/05/2015
Ester Crusellas
En relació al comentari sobre la formació que fa Jose, volia comentar que al meu entendre actualmente, no existeix una formació reglada especifica sobre prescripció infermera a Catalunya. Si vols aprofundir sobre el tema jo crec que podries adreçar-te al COIB.
07/05/2015
Mercè Estrem
de fet i com sempre les lleis venent perquè s'ha creat prèviament la necessita de legislar un fet que ja succeïes, aquest es el cas de la prescripció infermera.
Ja fa molt de temps que aquesta està succeït però sota una denominada delegació per part del metge
Es clar que es necessita legislar el que ja fa temps que les infermeres estem fent en el dia a dia
07/05/2015
alicia coiduras
On puc formar-me, per la prescripció inferma?
07/05/2015
Jose
Si pensem en clau pacient i en el treball en equip ,està clara la prescripció infermera
05/05/2015
Esther Atienza
No és un problema legislatiu. És un problema de manca de sentit comú en el desenvolupament de la professió d'infermeria. Si han els coneixements necessaris ha d'haver la possibilitat intrínseca de la prescripció. És així de senzill
05/05/2015
Joan Grané
Un cop més les infermeres hem de defensar la capacitat reconguda per la titulació universitària i avalada per la llei, que d'altra banda aconsegueix més eficiencia per al sistema santiari. Gràcies per abordar la qüestió de la prescripció infermera.
05/05/2015
Mercè Estrem

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 24/04/2024