Sistema sanitari català, marcant tendència

Sistema sanitari català, marcant tendència

A La Unió vam tenir recentment l'oportunitat de participar al 39è Congrés Mundial d'Hospitals, impulsat per la International Hospital Federation (IHF) i que promou l'intercanvi d'experiències en gestió i lideratge en l'àmbit de la salut. La trobada va reunir més de 700 delegats de 46 països.

Nosaltres presentàvem una sessió en la qual vam donar a conèixer el sistema sanitari català, la seva estructura i funcionament. Partíem de la premissa que un sistema sanitari amb una bona governança pública, orientat a resultats i combinat amb una autonomia de gestió de les entitats proveïdores, compta amb tots els ingredients per desenvolupar noves maneres de prestar serveis amb qualitat i millorant l'eficiència del sistema, incorporant iniciatives innovadores que resulten en la millora de l'atenció a les persones. Això garanteix la sostenibilitat del sistema a llarg termini i és un motor per a la innovació. Per il·lustrar-ho vam presentar diverses experiències de centres com l'Hospital Sant Joan de Déu, la Corporació Sanitària Clínic i l'Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, MútuaTerrassa i la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Al Congrés vam poder conèixer altres experiències que ens van aportar visions noves. Per exemple, noves formes de prestació dels serveis sanitaris al segle XXI (Kaiser Permanente), una aproximació ètica a la privacitat de les dades de salut i la gestió sanitària (ministeri de Salut i Benestar Social de Finlàndia), lliçons globals per a la transformació dels sistemes sanitaris (Health Improvement Institute) o accés universal a la salut i a la cobertura sanitària: la interrelació i el rol dels hospitals (Pan American Health Organization). A més vam assistir a sessions específiques d'associacions d'hospitals de països com Noruega, Filipines, Suïssa, i moltes institucions governamentals d'arreu del món, així com d'entitats diverses que participen i són agents en diferents sectors com és el cas de l'American College of Healthcare Executives. Tot i que sempre identifiquem recorregut de millora, vam conèixer molts sistemes que funcionen amb eficiència i estimulen la cerca de solucions per a la millora en l'atenció al pacient. La tendència d'aquests sistemes és, per un costat, buscar fórmules per incentivar la col·laboració publicoprivada, un dels valors del nostre sistema que ara s'està qüestionant. Per un altre, el que és imprescindible és incorporar la visió del ciutadà i avançar cap a sistemes que realment posin el pacient en l'eix del sistema, impliquin la seva coresponsabilització i desenvolupin models d'accessibilitat diferents, comptant amb la potencialitat de les noves tecnologies de la informació i dels instruments de xarxa reals existents.

El nostre sistema es caracteritza per uns valors i és, sobretot, fruit d'un consens social que l'ha ajudat a encetar aquest camí, col·laboratiu i en xarxa. És un model que s'adapta per poder donar resposta als problemes de salut de la ciutadania també amb eficàcia. Aquest és el camí que inicien molts països, nosaltres hem fet un recorregut avalat per resultats de salut en la població. Ho estem fent bé i cal seguir-ho fent bé. Perquè, si l'entorn canvia, el que està bé avui pot no ser-ho demà. Per això cal mirar endavant i al costat, per aprendre. Participar en fòrums internacionals ens dóna una perspectiva sobre què fem bé i què hauríem de canviar i cap a quina direcció.

Vull agrair molt sincerament la feina i l'entusiasme de les entitats associades que ens han permès mostrar alguns exemples del que s'està fent al nostre país i aprofitar l'ocasió per felicitar MútuaTerrassa per la seva distinció en l'àmbit de la Responsabilitat Social Corporativa pel projecte Fundació Integralia Vallès.

Tot i que cal avançar sempre, podem estar orgullosos del nostre sistema sanitari i així ho haurien de percebre els experts, els tècnics i, sobretot, els ciutadans.


2 Comentaris
Comentaris
la perspectiva que ens dóna el sortir, quasi sempre és favorable . Si es vol canviar el model s'haurà d'avaluar l'actual pels seus resultats i la seva sostenibilitat, deixant de banda, al màxim, les ideologies. És una satisfacció comptar amb aquestes institucions, publiques i privades que treballen innovant per donar el millor servei públic a la ciutadania.
26/10/2015
Helena Ris
Respecte al que diu A. Riera, Hospital Plató, que també va participar amb una comunicació oral i dos pòsters, vol afegir-se a les seves paraules. Visualitzar el denostat model català és tambe esforçar-nos per mostrar-nos arreu . També volem posar en valor a altres Hospitals i col·lectius (com el d'infermeria de l'Hospital Sant Joan de Déu) per les seves presentacions. Com diu l'Anna, és important que des de diferents vessants ens mostrem tots plegats.
23/10/2015
Jordi Pujol Colomer

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 23/04/2024