Treball social com a transformador de la realitat

Treball social com a transformador de la realitat
Glòria López Cañete
Treballadora social de l'Àrea Rehabilitació i coordinadora de Voluntariat. Hospital Sagrat Cor. Germanes Hospitalàries
Isabel Marin
Coordinadora de treball social. Fundació Assistencial de Mútua Terrassa.

Amb aquest post, i, amb motiu del Dia Mundial del Treball Social el 19 de març d'enguany, les autores recorden el compromís, la contribució i la feina dels professionals d'aquest àmbit com a coneixedors i transformadors de la realitat a partir de la intervenció social.

Des de La Unió, l'aposta per aquesta línia de treball és ferma i al 2007 es va crear el Consell Tècnic Assessor en Treball Social. En formem part, professionals de les entitats associades dels àmbits de salut mental, d'hospitals, d'atenció primària, i de la sociosanitària. Principalment, actuem per donar suport a tot el treball que es fa a la provisió de serveis, reforçant les anàlisis tècniques que l'estructura professional de La Unió realitza. Dins dels nostres objectius, també treballem per donar visibilitat al nostre àmbit.

Volem destacar que durant aquests anys s'han fet 5 Jornades de treball social i sanitari, amb temes diferents com ara els dilemes ètics de la pràctica diària, l'atenció a la complexitat tant dels malalts com de la intervenció social, les figures de protecció, o l'atenció a final de vida. També s'han compartit 5 sessions tècniques de "benchmarking en innovació" en treball social, amb un alta participació tant de treballs presentats com d'assistència. A més a més, s'han preparat espais de discussió i de debat sobre temes puntuals que recollien inquietuds diverses, com ara la protecció de dades, la confidencialitat, els canvis en el pla d'estudis, les incapacitacions, etc...

La inspiració i l'acció del Consell Tècnic Assessor de Treball Social de La Unió s'emmarca en la definició de la Federació Internacional de Treball Social (FITS) i la Internacional Association of Schools of Social Work (IASSW) del nostre àmbit de treball en el sentit d'una:

professió basada en la pràctica i una disciplina acadèmica que promou el canvi i el desenvolupament social, la cohesió social i l'enfortiment i alliberació de les persones. Els principis de justícia social, els drets humans, la responsabilitat col·lectiva i el respecte a la diversitat són fonamentals per el treball social. Recolzat per les teories del treball social, les ciències socials, les humanitats i els coneixements indígenes, el treball social involucra a las persones i a les estructures para fer front als desafiaments de la vida i augmentar el benestar.

Avui és un dia en què val la pena recordar els inicis de la professió. L'any 1932, el Dr. Raül Roviralta va fundar a Barcelona la primera escola d'Assistència Social de Catalunya. Després del parèntesi de la Guerra Civil, l'octubre del 1939 s'inicià un nou curs acadèmic sota la tutela de l'Església. Durant molts anys les escoles van estar promogudes bàsicament per l'església i la secció femenina, la situació política de la dictadura no permetia fer-ho d'altra manera i l'alumnat era estrictament femení.

Catorze anys després, l'any 1953, a la càtedra del Dr. Sarró del Hospital Clínic, neix l'escola d'assistents socials mixta i escola de visitadores socials psicòlegs. Tant l'Hospital Clínic com l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, varen ser els primers en comptar amb assistents socials.

L'any 1964 és van reconèixer els estudis oficials i al 1967 es va crear a Madrid la primera escola oficial d'assistents socials a l'Estat espanyol. Després de diverses reformes, arribem a la última i en la que el Ministeri d'Educació i Ciència inclou aquesta carrera dins els títols de Grau (1).

Actualment, l'envelliment de la població, l'increment de la incorporació de la dona al món laboral, l'increment del flux immigratori, la modificació en els models de família, la introducció de mesures preventives d'algunes patologies, l'educació sanitària, etc. estan incidint sobre la salut. Tot això, ha suposat un canvi en el panorama de l'atenció sanitària en general i ha fet imprescindible el treball social sanitari en tots els àmbits, i que es defineix com “Activitat professional que té por objecte el tractament dels problemes psicosocials que apareixen en relació a les situacions de malaltia, tant si tenen a veure amb el seu desencadenant, com si es deriven de aquelles, així com la investigació dels factors psicosocials que incideixen en el procés salut-malaltia” (2).

En una societat on la constant és la transformació, els professionals de l'àmbit del treball social són claus per atendre millor les persones avui dia en el marc d'unes polítiques públiques de salut i social i sobretot de futur. Per aquest motiu, i en el sÍ de l'estratègia global de La Unió, els membres d'aquest consell tenim el ferm compromís de seguir treballant, representant i defensant la nostra professió amb l'objectiu de millorar l'atenció de les persones a les quals servim i comptant amb els recolzament de les nostres institucions.

1- Treball social hospitalari Models teòrics. Comissió de Treball Social d'Hospitals d'Aguts. Consorci Hospitalari de Catalunya

2- Ituarte Tellaeche, A. El papel del trabajador social en el campo sanitario. Trabajo Social y Salud. 1995. V. 20, 275-290. 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 24/04/2024