Recuperar la confiança - Article d'opinió de Manel Jovells

Recuperar la confiança - Article d'opinió de Manel Jovells

La Vanguardia publica avui un article d'opinió del president de La Unió, Manel Jovells, titulat Recuperar la confiança. A continuació podeu llegir el text complet de l'article.

Recuperar la confiança
Vivim moments complexos en què predominen la incertesa i la desconfiança, i el sector sanitari, i també el social, no són aliens a aquesta dura realitat.

Aquests sectors han fet un esforç importantíssim en la seva gestió. El sector sanitari, concretament, ha assumit una reducció del pressupost de gairebé un 16% entre el 2010 i el 2013. A part, ha hagut de suportar un increment de costos (de l'IPC, de l'IVA, reducció de bonificacions a la Seguretat Social i més costos financers pel retard en els pagaments de l'Administració) que ha suposat que l'esforç total sigui superior al 25% durant aquests anys.

Un esforç que ha estat inevitable que repercutís en les condicions laborals dels nostres professionals, que han vist reduïda la seva capacitat adquisitiva en més d'un 20% de mitjana entre el 2009 i el 2013, per l'efecte combinat de reduccions retributives i no increments de l'IPC, cosa que ha permès mantenir prestacions i serveis públics. Malgrat això, han continuat fent la seva feina amb la mateixa professionalitat i dedicació de sempre, cosa que els hem de reconèixer. No els podem demanar més esforços. El Govern de Catalunya ja ha anunciat que no hi haurà més retallades, però ens preocupa que la situació tan greu de la seva tresoreria pugui provocar que determinades empreses sanitàries tinguin dificultats per poder afrontar els pagaments, també de les nòmines, en els terminis establerts, cosa que perjudicaria aquests mateixos professionals una vegada més. També és preocupant constatar que la disminució d'ingressos afecta el nivell d'inversió i reposició en els centres, de manera que la recuperació no serà fàcil.

Hem d'evitar això tant sí com no, i per aquesta raó demanem que s'efectuï el primer tram de l'ICO proveïdors com més aviat millor, si pot ser demà, millor que demà passat. Que s'agiliti el pagament del segon tram, preferentment abans de final d'any, i mai després del gener. Instem al diàleg i a l'acord necessari entre administracions perquè a partir de l'any que ve hi hagi prou liquiditat en el sistema que els garanteixi que puguin complir la llei de Morositat. Reclamem que els pressupostos generals de l'Estat per al 2014 incorporin la disposició addicional que permeti la moratòria del deute històric sanitari a la Seguretat Social, com passa des de l'any 1995.

Crec que aquestes mesures són possibles, i només la falta de voluntat política pot impedir que es duguin a terme. Espero que la sensatesa i la responsabilitat de tots evitin que es torniaperjudicar un sector, unes empreses i uns professionals que són tan importants per a la nostra societat. A més a més, ajudaria a no incrementar aquesta incertesa i desconfiança que deia al principi, i això també és molt important.

També podeu descarregar el pdf de la pàgina del diari.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 14/04/2021