Una gota més sobre el sistema sanitari

Una gota més sobre el sistema sanitari

La Vanguardia publica un article d'opinió de Manel Jovells, president de La Unió, sobre l'augment de l'IVA al sistema sanitari. Podeu llegir el text a continuació o descarregar-lo en PDF. 

Una gota més sobre el sistema sanitari

article Manel Jovells la Vanguardia IVA
L'1 de gener del 2015 entra en vigor la modificació de la llei de l'IVA que inclou el canvi de tipus impositiu dels equipaments i productes sanitaris, que passen del 10% al del 21%. Aquest canvi, motivat per una sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 2013, tindrà un impacte negatiu en els fràgils comptes de les institucions sanitàries. Aquest fet significa directament un cost addicional en les despeses dels centres sanitaris. Les estimacions de la Unió el situen entre el 0,7% i l'1% de les despeses corrents dels diferents hospitals i una mica per sota als centres d'atenció primària, sociosanitaris i de salut mental, on les despeses per compra de material sanitari són inferiors. Aaquest increment cal sumar-hi l'efecte sobre les inversions en equipament, que passaran gairebé en la seva totalitat al tipus del 21%. D'altra banda, el canvi de tipus impositiu significarà un augment de la recaptació tributària en concepte d'IVA.


A Catalunya això implicarà que augmentin els costos dels centres del sistema sanitari de cobertura pública en prop de 60 milions d'euros anuals. Aquest augment s'esdevé després de cinc anys de reducció dràstica dels ingressos a causa de les mesures d'ajustament. El finançament pels serveis prestats ha caigut un 18%, i els costos per variables externes han crescut un 10%. A aquest esforç del 28% als comptes dels centres el 2015 s'hi afegeix la pujada de l'IVA.

No sé si serà la gota que farà vessar el got d'unes institucions sanitàries que han resistit la crisi fins ara, sense que se n'hagin ressentit significativament els resultats en salut. Però és hora de reconèixer que el sector és en una situació límit i és just exigir que l'augment de la recaptació per la modificació de l'IVA de productes sanitaris reverteixi al sistema sanitari. Els pressupostos generals de l'Estat incorporaran la previsió d'ingressos pel canvi de tipus de l'IVA. I els de la Generalitat també, per la part que li correspon. Reclamem que aquests nous ingressos generats pels centres sanitaris retornin, per la via pressupostària i de la contractació dels serveis, per finançar l'increment de costos dels centres.

Les institucions sanitàries ja no tenim marge per assumir cap augment de costos imposat sense finançament, ni per suportar mesures que ens continuïn reduint els ingressos, i hem de fer el mateixomés. Ben al contrari, cal començar a recuperar el finançament perdut.

Manel Jovells
President de la Unió Catalana d'Hospitals

 

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 14/04/2021