Althaia fa un centenar d’intervencions de pròtesi de genoll amb el programa que permet una recuperació ràpida

Althaia fa un centenar d’intervencions de pròtesi de genoll amb el programa que permet una recuperació ràpida
Del 20/02/2013 al 10/03/2013
  • El programa, anomenat Rapid Recovery, promou la mobilització el mateix dia de la intervenció per estimular una ràpida recuperació
  • L'estada mitjana d'ingrés disminueix en gairebé 4 dies

Durant el 2012, el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica (COT) de la Fundació ha fet un centenar d'intervencions de pròtesi de genoll aplicant el nou programa Rapid Recovery. Althaia va implantar aquest programa a finals del 2011 convertint-se en un dels dos primers centres assistencials de Catalunya en aplicar-lo. El Rapid Recovery permet una recuperació més ràpida i segura després d'una intervenció de pròtesi de genoll fent que el pacient es mobilitzi el mateix dia que surt del quiròfan.

Perquè pugui fer-se així, s'aplica un analgèsia específica perquè els pacients tinguin menys dolor i un tractament perquè sagnin menys. D'aquesta manera poden començar la mobilització de manera immediata. Alhora, l'equip assistencial treballa perquè els pacients s'impliquin i participin en tot el procés de curació informant-los de cada un dels passos, fet que facilita millors resultats. Segons dades d'aquest primer any, gairebé un 90% dels pacients que van seguir el nou programa van iniciar aquesta recuperació precoç, mentre que en les intervencions convencionals no es va fer en cap cas.

Tot plegat, ha permès disminuir l'estada mitjana a l'hospital dels pacients en gairebé 4 dies, passant d'una mitjana de més de 7 dies i mig a una mitjana que no arriba als 4. A més, destaca que amb el Rapid Recovery poc més d'un 5% dels pacients van ser traslladats a la unitat de convalescència, mentre que amb el sistema convencional superaven el 27%.

Althaia va posar en marxa aquest programa fa poc més d'un any com una prova pilot en les intervencions de pròtesi de genoll de menor complexitat anestèsica. Per aquest 2013, l'objectiu és estendre-ho a les pròtesis de genoll més complexes i, posteriorment,  també a les de maluc. El Servei de COT fa cada any una mitjana de 350 intervencions de pròtesi de genoll.

La recuperació comença immediatament
El mateix dia de la intervenció es mobilitza el pacient i l'endemà els fisioterapeutes ja fan que s'aixequi i es desplaci per l'habitació. Si no s'aplica el Rapid Recovery s'esperen unes 48 hores. D'acord amb el protocol, sempre que tot funcioni correctament, el segon dia es comença la recuperació i, com a  màxim, el cinquè dia el pacient ja pot tornar a casa. Amb el protocol convencional triguen entre 6-8 dies a rebre l'alta.

Informació, una clau d'èxit
Dies abans de la intervenció, el pacient assisteix a una sessió informativa on coneix a l'equip implicat en el procés, com són els professionals de traumatologia, infermeria, fisioteràpia i també els de la Unitat d'Hospitalització a Domicili d'Althaia. L'objectiu és informar al pacient, i també als seus familiars, de tots els passos que seguiran i de cada un dels aspectes que implicarà la seva cirurgia.

D'aquesta manera s'aconsegueix una preparació òptima per a la intervenció quirúrgica ja que aquestes sessions ajuden a disminuir la por i la preocupació que comporta aquest tipus de procediments. De fet, s'ensenyen uns exercicis que el pacient haurà de fer els dies anteriors, i que serveixen per preparar tant la intervenció com la postintervenció.

 

Més informació
Judit Martí
Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76 - 93 872 14 22

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 28/02/2024