Althaia organitza la xerrada de la Marató per sensibilitzar sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides

Althaia organitza la xerrada de la Marató per sensibilitzar sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides
Del 13/12/2010 al 14/12/2012

Serà el dijous, 16 de desembre, a la Sala d'actes de la FUB

El proper dijous, 16 de desembre a les 19.00 hores, se celebrarà la xerrada “Testimonis de superació”, organitzada per la Fundació Althaia en el marc dels actes programats per la comissió Manresa Mobilitza't amb La Marató. L'objectiu és divulgar les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, sensibilitzar a la societat sobre les repercussions que comporten i recaptar fons per a la Marató de TV3.

L'acte, que tindrà lloc a la Sala d'actes de la FUB, serà presentat per la Dra. Montserrat Abenoza, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de la Fundació Althaia, i moderat per Imma Ubiergo, Directora de l'Escola Universitària de Ciències de la Salut de la FUB. Per exposar les repercussions hi intervindran la Dra. Anna Fontquerni, Cap del SEM a la Catalunya Central; i Lucas Conesa, fisioterapeuta de l'Institut Guttman, i Dolors Garriga, Cap d'Infermeria del Centre de Disminuïts Físics d'Althaia. Important serà la veu dels testimonis que arribarà de la mà d'Anna Roc i el seu fill Àxel, afectat per una lesió medul·lar a causa d'un accident de trànsit; i d'Anna Carrera que exposarà la seva vivència personal com a persona afectada per un dany cerebral adquirit durant el part.

Les lesions medul·lars i cerebrals adquirides afecten el sistema nerviós central, que és el gran centre processador del cos i està format pel cervell, el cerebel, el bulb raquidi i la medul·la espinal. Apareixen de manera sobtada, i gairebé el 80 % tenen un origen traumàtic. Les causes més habituals són els accidents de trànsit, esportius i laborals, però també les caigudes i la violència. Algunes malalties, com els accidents vasculars, certs tumors o malalties infeccioses també poden causar aquests tipus de lesions.
Aquestes lesions acostumen a aparèixer de manera sobtada. En pocs segons canvia de manera radical la vida d'una persona, de la seva família i del seu entorn. Després del xoc mental i físic que suposa una lesió cerebral o medul·lar, la majoria de persones se senten ansioses, espantades i confoses. Les seqüeles que comporten aquestes lesions provoquen greus discapacitats funcionals i cognitives i problemes conductuals i socials.

Al tractar-se d'un conjunt de problemes variat el tractament ha de ser multidisciplinar amb l'objectiu d'abordar tots els problemes de la persona afectada i la seva família. La rehabilitació funcional i neuropsicosocial són eines clau perquè els afectats s'adaptin a la nova realitat i arribin a ser el màxim d'independents possible.

Actualment, la medul·la espinal i el cervell no tenen capacitat de regenerar-se ni es poden recuperar mitjançant la cirurgia. Tampoc és possible la recuperació completa després d'un dany cerebral greu. Per això la investigació és l'esperança per als afectats per tal de trobar tractaments que millorin el seu pronòstic i puguin aconseguir una millor qualitat de vida.

Lesions medul·lars
Un traumatisme pot pressionar la medul·la o, en casos més greus, arribar a seccionar-la. La incidència d'una lesió medul·lar traumàtica és de 1,5 per cada 100.000 habitants, és més freqüent en homes i un 40% es produeixen a causa dels accidents de trànsit.

La tornada a casa després d'un període d'ingrés en un centre especialitzat és un moment difícil ja que, primer de tot, cal adaptar el domicili perquè la persona afectada pugui moure's en cadira de rodes. L'ansietat i la depressió apareix un 50% dels afectats, les seves famílies o fins i tot els amics. Per aquest motiu, un suport psicològic és molt important i serà clau un contacte fluït amb els professionals de l'hospital i de l'equip d'atenció domiciliària.

La clau per intentar ser una persona independent també està en l'accés a la informació de qualitat. Per això, també és important mantenir el contacte regular amb els professionals de la salut i els serveis socials i, alhora, establir un lligam amb una associació local d'afectats.

Lesions cerebrals adquirides
El cervell és l'òrgan més complex del cos i qualsevol dany pot afectar les capacitats físiques, mentals i emocionals de la persona. Com les medul·lars, les lesions cerebrals són, en la majoria, conseqüència d'accidents de trànsit. La recuperació física es fa durant els 12 primers mesos. Durant els 6 primers la progressió és ràpida, i després s'estabilitza. Les complicacions dels primers dies, com les contractures articulars, l'espasticitat, els espasmes i l'alteració de la deglució, requereixen un tractament específic i precoç per evitar complicacions. L'epilèpsia posttraumàtica també necessita un tractament específic.

La recuperació neuropsicològica s'allarga entre dos i tres anys. També cal tenir en compte la importància del suport emocional i neuropsicològic a llarg termini, tant per la persona afectada com per la família. Sobretot, cal tenir en compte la tornada a casa després d'estar ingressats ja que és on apareixen més problemes ja que l'afectat, la família i els cuidadors topen amb la realitat on hi ha tot tipus de barreres. Per aquest motiu, és necessari potenciar l'atenció domiciliària així com un treball coordinat a diferents nivells assistencials. L'objectiu és que la persona afectada intenti acceptar que la realitat ha canviat i que treballi tots els aspectes per aconseguir la millor qualitat de vida possible.

Per a més informació:

Judit Martí

Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia

93 873 36 76 - 93 872 14 22

www.catpress.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 09/05/2024