El CSdM promou la participació dels malalts crònics en la cura de la seva malaltia

El CSdM promou la participació dels malalts crònics en la cura de la seva malaltia
Dimecres 03/12/2014
  • Les tres ABS organitzen sessions on pacients amb diabetis, MPOC i insuficiència cardíaca crònica comparteixen coneixements i experiències.
  • Els pacients inclosos al Programa del pacient expert milloren el seu benestar, visiten menys les Urgències i ingressen menys a l'Hospital.

Cada ABS organitza un cicle de deu sessions per a malalts crònics impartides per un pacient format en la seva malaltia crònica: Cirera-Molins tracta la diabetis, Mataró Centre la insuficiència cardíaca i Argentona la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). El pacient expert explica a la resta els coneixements relacionats amb la malaltia i el seu tractament i, després, es posen en comú dubtes i experiències.

Rol actiu del pacient. El programa busca reforçar l'autonomia del pacient, és a dir, que sigui capaç de prendre decisions sobre la seva salut d'una forma informada i responsable i que tingui cura del seu benestar. El fet que sigui un pacient el que expliqui la malaltia i hàbits saludables per tractar-la amb un llenguatge planer i proper a la realitat del malalt facilita la implicació dels pacients. També dels professionals que supervisen les sessions, que poden escoltar experiències i inquietuds que potser no es comuniquen en una consulta al centre mèdic.

Menys complicacions. Els resultats d'altres centres sanitaris catalans demostren que les sessions conduïdes per pacients experts reforcen els vincles entre els pacients i entre els pacients i els professionals que els tracten, fet que contribueix a reforçar el seu benestar psicològic i la seguretat en sí mateixos. A més, al cap d'un any d'haver assistit a les sessions, els malalts tenen menys probabilitats de patir complicacions que impliquin la visita a Urgències o l'ingrés hospitalari.

Prop de tres mil participants a Catalunya. El programa del pacient expert es va iniciar el 2006 als centres d'atenció primària de Barcelona. A l'actualitat és un projecte impulsat pel Departament de Salut que compta amb 269 grups i 2.690 participants, i s'emmarca en una de les línies estratègiques del Pla de salut de Catalunya 2011-2015, que estableix com una de les prioritats la millora de l'atenció dels pacients crònics.

 

Si teniu interès a aprofundir aquesta informació amb entrevistes als pacients o amb l'equip de professionals, podeu contactar amb el Departament de Comunicació del Consorci Sanitari del Maresme.

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) és un organisme públic que gestiona l'Hospital de Mataró, l'Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i tres Àrees Bàsiques de Salut (Cirera-Molins Mataró Centre i Argentona). El CSdM també és centre de referència en salut mental i addiccions al conjunt de la comarca del Maresme.

 

Comunicació
Consorci Sanitari del Maresme
Tel. 937417700, ext. 1024 - 1062 | comunicacio@csdm.cat | Hospital de Mataró, Carretera de Cirera s/n; Mataró 08304 | www.csdm.ca

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 04/06/2020