El Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca arribarà a quinze centres escolars del Bages

El Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca arribarà a quinze centres escolars del Bages
Dimarts 15/10/2013

El Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca se celebra aquest dimecres, 16 d'octubre, amb la implicació, al Bages, de professionals de l'ICS, Althaia, el SEM, tècnics de transport sanitari i de l'empresa Reanima

A Catalunya hi ha una mort sobtada cada dues hores i mitja, gairebé 10 morts al dia

Amb el lema “Nens salvant vides. Aprenent Ressuscitació Cardiopulmonar a les escoles” se celebra aquest dimecres, 16 d'octubre, el primer Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria. Al Bages, una trentena de professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS), la Fundació Althaia, el SEM, tècnics de transport sanitari i de l'empresa Reanima s'han implicat en aquesta iniciativa divulgativa perquè la informació arribi als centres escolars de la comarca. Tots aquests professionals estan vinculats al Consell Català de Ressuscitació de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques que a Catalunya s'encarrega d'aglutinar totes les actuacions que es faran aquest dimecres.

Amb aquesta iniciativa dirigida a la població escolar es vol fer prendre consciència del problema que representa l'aturada cardíaca, responsable de més de 350.000 morts cada any a Europa fora dels hospitals. Aquesta xifra, que a Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir a la vora de 10 morts cada dia, multiplica per 5 les morts produïdes per accident de trànsit.

Segons l'American Heart Association (AHA), perquè la supervivència a l'aturada cardíaca augmentés caldria formar a un 20% de la població en tècniques de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP). Per això aquesta associació aconsella la introducció de la formació en RCP en el currículum escolar i l'ensinistrament en aquestes tècniques dels professors i estudiants. Amb la Diada Europea de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca es pretén posar de manifest aquesta necessitat i estendre els coneixements d'aquest àmbit dins de les escoles i instituts.

En total, 15 escoles i instituts de la comarca del Bages hi participaran. Al llarg de tot el dia es faran xerrades i tallers, adaptades des dels més petits als ja adolescents, per exposar-los la importància de la cadena de supervivència i poder fer alguna pràctica amb els ninots. Els professionals encarregats de fer aquestes sessions són instructors de Suport Vital Bàsic (SVB) i de Desfibril·lació Automàtica Externa (DEA).

Com caldria actuar davant una aturada
Generalment, l'aturada cardíaca esdevé de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d'ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac que sol ser conseqüència d'un infart agut de miocardi. Si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts i, en cas de recuperació, aquesta pot donar-se amb presència de greus i invalidants seqüeles. Les possibilitats de sobreviure a l'any d'haver patit una aturada cardiorespiratòria se situen, de mitjana a Europa, al voltant del 10%.

Però si els testimonis presencials d'una aturada cardiorespiratòria realitzen una sèrie d'accions encadenades, denominades “Cadena de la Supervivència”, i que poden ser executades per la majoria de les persones, aquesta supervivència podria incrementar-se entre 2 i 3 vegades. Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en gairebé 1 de cada 5 persones que pateixen una aturada fora de l'hospital.

Les quatre anelles o baules de la Cadena de la Supervivència són, en primer lloc, el reconeixement precoç i l'alerta ràpida dels serveis d'emergències, seguit de l'inici immediat de maniobres de RCP, la desfibril·lació precoç, i per últim, el suport cardiovascular avançat administrat en el més curt termini possible. Les dues primeres anelles, que constitueixen el Suport Vital Bàsic són les que haurien de ser conegudes per tota la població.

Escoles participants

 • IES Guillem Catà de Manresa
 • La Flama de Manresa
 • La Joviat de Manresa
 • Oms i de Prat de Manresa
 • Montsenyor Gibert de Sant Fruitós de Bages
 • Paidos de Sant Fruitós de Bages
 • Ametllers de Sant Joan de Vilatorrada
 • La Serreta de Santpedor
 • Olivar El Serrat de Castellnou
 • CEIP Sant Esteve de Valls de Torroella
 • IES Sant Ramon de Cardona
 • IES Llobregat de Sallent
 • IES Moianès de Moià
 • CEIP Montserrat de Sant Salvador de Guardiola
   

CONVOCATÒRIA

 • Dia: dimecres 16 d'octubre
 • Hora: 11.45 hores
 • Lloc: IES Guillem Catà de Manresa. Aula 00
 • Tema: Amb el lema “Nens salvant vides. Aprenent Ressuscitació Cardiopulmonar a les escoles” se celebra aquest dimecres, 16 d'octubre, el primer Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria. Al Bages l'activitat, amb xerrades i tallers, arribar a 15 escoles. Els mitjans que hi estigueu interessats, podreu prendre imatges d'una de les sessions que es faran a l'IES Guillem Catà de Manresa. Seguidament, us atendran els professionals de l'ICS i Althaia que han promogut aquesta iniciativa. 


Per a més informació:
Judit Martí
Servei de Comunicació de la Fundació Althaia
Tel. 93 873 36 76

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 12/04/2024