El nou programa Rapid Recovery implantat a Althaia per a les pròtesi de genoll permet una mobilització i recuperació més ràpida

El nou programa Rapid Recovery implantat a Althaia per a les pròtesi de genoll permet una mobilització i recuperació més ràpida
Del 26/04/2012 al 26/04/2014
Amb aquest programa la mobilització comença el mateix dia de la intervenció per estimular una ràpida recuperació
S'aplica a les intervencions de pròtesi de genoll, però s'estendrà també a les de maluc
Althaia és un dels dos centres catalans pioners en aplicar aquest programa

Pacient que ha seguit el programa Rapid Recovery durant la recuperació
El Servei de Cirurgia Traumatològica i Ortopèdia de la Fundació Althaia aplica un nou programa, anomenat Rapid Recovery, que permet una recuperació més ràpida i segura després d'una intervenció de pròtesi de genoll. Per fer-ho realitat, s'aplica un analgèsia específica perquè els pacients tinguin menys dolor i un tractament perquè sagnin menys, intentant evitar la col·locació de drenatges. Tot plegat, perquè posteriorment puguin moure's de manera immediata. A més, l'equip assistencial treballa perquè els pacients s'impliquin i participin en tot el procés de curació informant-los de cada un dels passos, fet que facilita millors resultats. La Fundació Althaia és un dels dos primers centres assistencials de Catalunya que ha fet servir elRapid Recovery.
 
El programa es va posar en marxa a finals del 2011 com una prova pilot en les intervencions de pròtesi de genoll de menor complexitat. Des de llavors, s'han fet una trentena de cirurgies a través d'aquest nou sistema. L'objectiu per aquest 2012 és estendre-ho de manera progressiva a les pròtesis de genoll i també a les de maluc, perquè en un futur sigui un programa generalitzat a les aproximadament 400 intervencions de pròtesis que Althaia fa cada any.
 
Per aplicar el Rapid Recovery es necessita que una vegada feta la intervenció els pacients no tinguin dolor perquè puguin començar de seguida la mobilització. Per això, s'aplica un protocol d'analgèsia específic el dia de l'ingrés, durant la intervenció es fa un tractament d'anestèsia local i també en el postoperatori.
 
La recuperació comença immediatament

El mateix dia de la intervenció es mobilitza el pacient i l'endemà els fisioterapeutes ja fan que s'aixequi i es desplaci per l'habitació. Abans d'aplicar el programa Rapid Recovery s'esperaven unes 48 hores. Sempre que tot funcioni correctament, el segon dia es comença la recuperació i el cinquè dia el pacient ja pot tornar a casa. Fins ara es trigaven entre 6-8 dies.
 
Informació, una clau d'èxit
Dies abans de la intervenció, el pacient assisteix a una sessió informativa on coneix a l'equip implicat en el procés, com són els professionals de traumatologia, infermeria, fisioteràpia i també els de la Unitat d'Hospitalització a Domicili d'Althaia. L'objectiu és informar al pacient, i també als seus familiars, de tots els passos que seguiran i de cada un dels aspectes que implicarà la seva cirurgia.
 
D'aquesta manera s'aconsegueix una preparació òptima per a la intervenció quirúrgica ja que aquestes sessions ajuden a disminuir la por i la preocupació que comporta aquest tipus de procediments. De fet, s'ensenyen uns exercicis que el pacient haurà de fer els dies anteriors, i que serveixen per preparar tant la intervenció com la postintervenció.

 

Per a més informació:

Judit Martí
Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76 - 93 872 14 22
www.catpress.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/10/2021