Els Pallapupas protagonitzen les activitats organitzades per Althaia per celebrar el Dia Mundial Sense Tabac

Els Pallapupas protagonitzen les activitats organitzades per Althaia per celebrar el Dia Mundial Sense Tabac
Dijous 30/05/2013
  • Demà, 31 de maig, és el Dia Mundial Sense Tabac
  • Recordar la prohibició de fumar a l'exterior de l'hospital ha estat la tasca que han fet els Pallapupas amb una gran dosi de bon humor
  • Aquest dijous a la tarda tindran lloc dues xerrades informatives i de sensibilització en cada un dels CAP d'Althaia

Althaia ha organitzat al llarg de tota aquesta setmana activitats de diferent caire amb l'objectiu de sensibilitzar sobre els riscos del tabaquisme i recordar diferents aspectes de la llei que no es compleixen correctament. Demà, 31 de maig, es commemora el Dia Mundial Sense Tabac.
 
Una de les accions més destacades ha tingut lloc aquest dimarts a l'exterior dels edificis de Sant Joan de Déu i de la Clínica Sant Josep. Amb grans dosis de bon humor, els Pallapupas, el Doctor Gota a Gota i la portalliteres Amina Biodramina, han recordat als usuaris que no es pot fumar en tot el recinte hospitalari, ni a dins ni a fora de l'edifici. Per això, els han convidat a sortir fora o els han acompanyat fins a l'exterior del recinte.
 
La darrera llei del tabac, que va entrar en vigor el gener del 2011, és molt restrictiva pel que fa als espais públics on és permès fumar. Està prohibit fumar en qualsevol espai, interior o exterior, d'un edifici hospitalari. Tot i que els usuaris són estrictes en el compliment de la normativa a l'interior dels edificis, no ho són tant quan es tracta de l'exterior. Aquest és el motiu principal de l'acció feta pels Pallapupas.
 
Durant aquest dimarts també es van instal·lar taules informatives a cada un d'aquests edificis on es van fer cooximetries als usuaris fumadors i es van donar consells per deixar el tabac. La cooximetria és una prova que permet detectar el nivell de monòxid de carboni que té l'aire de la persona que espira. Com més alt és el nivell detectat més possibilitats hi ha de desenvolupar una malaltia derivada del consum de tabac.
 
Treball a les escoles

Les escoles han estat un altre punt neuràlgic on infermeres d'atenció primària d'Althaia s'hi han desplaçat per a donar suport a les activitats programades. I és que mestres d'aquestes escoles han detectat un contacte més precoç dels alumnes amb els cigarrets. Per això, al llarg d'aquest curs, aquestes infermeres ja havien desenvolupat tallers sobre tabaquisme a l'Escola Joviat i a la Salle de Manresa.
 
Durant aquests dies, han reforçat el treball de conscienciació fet en aquests tallers amb els alumnes de 2n d'ESO. A la Salle, els alumnes han treballat diferents materials per elaborar vídeos i presentacions orals amb l'objectiu de fer reflexionar a tots els companys. Posteriorment han elegit els millors treballs que han servit per presentar-los a cada una de les aules, 14 en total, des de  1r d'ESO fins a batxillerat, fent arribar el missatge a 420 alumnes. A més, durant aquests dies també estan elaborant un gran mural.
 
A la Joviat, s'ha motivat als alumnes a través d'un concurs de lemes en format pòster, que han creat en grups o individualment. Cada un ha presentat la seva proposta explicant la motivació i transmetent les idees que havien fet que elegissin un dibuix i unes frases determinades. Alguns dels lemes han estat “Qui mata a qui”, “Digues sí a la llibertat; sigues lliure, deixa el tabac”, o “Vols salut? Si fumes oblida-te'n”.
 
Aquest dijous, xerrades

Per avui dijous, els CAP d'Althaia han programat dues xerrades, una en cada centre, destinades a les persones que en algun moment s'han plantejat deixar de fumar. La finalitat és que coneguin els recursos que tenen als seu abast per ajudar-los i vegin els passos que poden seguir. La xerrada del CAP de Barri Antic tindrà lloc a les 16.30 hores, mentre que a les Bases de Manresa es farà a les 20.00 hores.

 

Judit Martí
Servei de Comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 13/05/2021