La Clínica Sant Josep es converteix en referent en enucleacions, intervencions de pròstata amb làser d'holmium

La Clínica Sant Josep es converteix en referent en enucleacions, intervencions de pròstata amb làser d'holmium
Dijous 09/05/2013
La tècnica, poc agressiva, permet intervenir pacients amb hiperplàsia benigne de pròstata, independentment de la mida de la glàndula, reduint complicacions i reintervencions

En pròstates grans substitueix la cirurgia oberta igualant resultats, però amb menys complicacions, fins i tot en pacients d'alt risc quirúrgic

Els uròlegs de la Clínica Sant Josep, formats amb els millors especialistes internacionals, han fet una vuitantena d'enucleacions

La Unitat d'Urologia de la Clínica Sant Josep de Manresa s'ha convertit en referent en les intervencions quirúrgiques de pròstata aplicant una nova tècnica amb làser, l'enucleació de pròstata amb làser de Holmium (HoLEP), per a pacients afectats d'hiperplàsia benigna prostàtica. És mínimament invasiva i substitueix les tècniques quirúrgiques prèvies, endoscòpiques o obertes, aconseguint uns resultats funcionals iguals o millors. Aplicant l'enucleació es redueixen les complicacions, com podria ser el sagnat, el pacient es recupera més ràpid i es redueix fins al mínim l'índex de reintervencions.
 
A la Clínica, referent en atenció mutual i privada, s'han fet prop d'una vuitantena d'enucleacions sense cap complicació greu, ni durant la cirurgia ni al postoperatori, tot i que una tercera part dels pacients eren d'alt risc quirúrgic. En cap cas ha calgut fer una transfusió de sang ni tampoc una segona intervenció per un nou creixement de la pròstata. En el seguiment posterior, els uròlegs han comprovat que el 90% dels pacients es troben sense símptomes i satisfets amb els resultats de la intervenció.
 
La dificultat per executar aquesta tècnica amb làser fa que actualment es realitzi en pocs centres catalans i espanyols. Els uròlegs de la Clínica, Héctor López i Jordi Sáenz de Cabezón, fa 5 anys que l'apliquen després d'haver-se format al costat d'experts internacionals a Barcelona, Alemanya, Índia i Japó. A més, actualment exerceixen de formadors a altres hospitals catalans.
 
La malaltia
La hiperplàsia benigna prostàtica és el creixement de la pròstata que tenen tots els homes a partir dels 40 anys. En alguns casos, aquest creixement pot comprimir el conducte urinari i donar símptomes com són la dificultat per orinar, raig fluix i tallat, goteig, orinar sovint, incontinència urinària i, fins i tot, la impossibilitat d'orinar. També pot comportar complicacions associades com són les infeccions d'orina, la pèrdua de sang (hematúria) o les pedres a la bufeta.
 
En general, els símptomes milloren amb diferents medicaments. La cirurgia està indicada per als que no responen als fàrmacs o quan hi ha complicacions. El seu objectiu és eliminar el teixit que està dins de la pròstata, que és el que provoca l'obstrucció.

Detalls de la tècnica
L'enucleació és una nova tècnica quirúrgica per intervenir la pròstata amb làser que consisteix en extirpar al màxim tota la part obstructiva de la glàndula deixant només la part perifèrica. Com a exemple, és com treure tots els grills d'una taronja i deixar-hi només la pell. El làser talla i coagula el teixit minimitzant l'hemorràgia durant i després de la intervenció. Això permet una recuperació més ràpida, disminuint el número de complicacions i amb bons resultats.
 
Es fa sempre per via endoscòpica, a través de la uretra, i permet intervenir qualsevol mida prostàtica. Així, en els casos de major mida permet substituir la cirurgia oberta, evitant ferides i minimitzant el sagnat i les complicacions. També  permet tractar a pacients d'edat avançada i/o amb un risc quirúrgic elevat si s'hagués de fer amb una cirurgia oberta.
 
L'enucleació aconsegueix que els índex de reintervencions pel nou creixement de la pròstata siguin molt baixos. De fet, és la tècnica per intervencions de pròstata amb làser amb més estudis comparatius a llarg termini i que ha demostrat bons resultats duradors.


Per a més informació:
www.clinicasantjosep.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 13/05/2021