La digitalització de les proves del programa de cribratge de càncer de mama evita la impressió de 19.000 mamografies

La digitalització de les proves del programa de cribratge de càncer de mama evita la impressió de 19.000 mamografies
Divendres 20/12/2013
  • Els professionals de l'Institut Català de la Salut i la Fundació Althaia s'han coordinat per fer realitat aquesta innovació que representa un estalvi econòmic i que repercuteix positivament en el medi ambient
  • Aquest avenç tecnològic permet més seguretat, agilitat i una major qualitat de les imatges per fer-ne el diagnòstic

Les mamografies que es fan en el marc del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama del Bages, Berguedà i Solsonès ja no viatgen físicament des del CAP Bages de Manresa, on es fan les proves, fins a l'Hospital Sant Joan de Déu d'Althaia, on els radiòlegs fan l'informe corresponent. Fa un any va culminar el procés de digitalització que ha permès evitar la impressió de 19.000 mamografies amb l'estalvi econòmic i l'impacte positiu que això suposa per al medi ambient.
 
La millora ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central i la Fundació Althaia, concretament dels seus professionals de radiologia, admissions, sistemes d'informació i de la pròpia Oficina de Cribratge del càncer de mama. Des de la digitalització han passat pel programa 9.500 dones i s'han diagnosticat 36 càncers de mama, una incidència pràcticament igual que en anys anteriors.
 
El canvi suposa l'estalvi d'uns 20.000 euros a l'any i un benefici per al medi ambient ja que es deixa de fer tot el procés d'impressió de les proves. Per fer possible aquest avenç el CAP Bages disposa d'un nou equip de treball i l'Oficina de cribratge ha fet una adaptació per adequar el registre de pacients. El nou sistema millora l'accessibilitat que els professionals tenen a les proves diagnòstiques fent que el circuit esdevingui molt més àgil. A més, els garanteix una major seguretat i disposen de més qualitat en les imatges a l'hora de fer la visualització i el posterior diagnòstic.
 
La millora tecnològica també beneficia a les usuàries ja que ara totes les mamografies estan unificades en l'arxiu digital d'imatges radiològiques d'Althaia, tant les que es fan dins del programa de cribratge com les que no. Això permet que, en un moment donat, un professional pugui comparar les proves d'una mateixa pacient, encara que se les hagi fet per circuits assistencials diferents.
 
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama del Bages, Berguedà i Solsonès es va posar en marxa l'any 2000. Hi participen dones d'entre 50 i 69 anys que viuen en aquestes comarques. Cada mamografia feta en aquest programa és revisada per dos metges radiòlegs de manera individualitzada. Si el diagnòstic no és coincident, la prova és revisada per un tercer radiòleg.


Per a més informació
Judit Martí
Servei de Comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 02/06/2020