La meitat de les dones operades de càncer de mama a l’Hospital de Mataró tornen a casa el mateix dia de la intervenció

La meitat de les dones operades de càncer de mama a l’Hospital de Mataró tornen a casa el mateix dia de la intervenció
Dijous 24/04/2014
  • El 45% de les operacions de càncer de pit ja es realitzen a la Unitat de Cirurgia sense Ingrés (UCSI) de l'Hospital de Mataró.
  • Un cop es va sospitar que patien càncer, nou de cada deu dones van rebre tractament en menys d'un mes.
  • Es recomana que les dones es palpin el pit un cop al mes per detectar possibles alteracions.

La Unitat de Patologia Mamària de l'Hospital de Mataró està acreditada per la Societat Espanyola de Cirurgia Mamària com a unitat d'excel·lència en el tractament del càncer de mama des del 2010. Des de llavors, s'han intervingut 592 dones amb càncer. A set de cada deu se'ls va conservar la mama, mentre que a la resta se'ls va haver d'extirpar sencera. A algunes pacients se'ls va reconstruir el pit de forma immediata (6%). L'any passat, el 45% de les operacions ja es van fer a la UCSI, fet que va suposar que les pacients poguessin anar a casa el mateix dia de ser intervingudes.

Menys d'un mes des del primer tractament. Nou de cada deu dones operades van ser tractades mitjançant el circuit de diagnòstic ràpid de l'Hospital de Mataró. Això vol dir que des del dia en què el metge va tenir una sospita fonamentada de càncer fins la data d'inici del tractament no va passar més d'un mes.

La prevenció, clau. Tres de cada deu pacients operades provenen del Programa de detecció precoç del càncer de mama de l'Institut Català de la Salut, que consisteix a realitzar una mamomagrafia cada dos anys a les dones d'entre cinquanta i setanta anys del Maresme. El programa és molt important, perquè prop de la meitat de les dones operades són d'aquesta franja d'edat.

Tot i així, és recomanable que totes les dones es realitzin una autoexploració mamària –es palpin el pit– un cop al mes, especialment la setmana després de la regla, que és quan la mama està menys alterada. Davant de qualsevol anomalia –nòduls, secrecions dels mugrons espontànies o alteració o encongiment de la pell–, s'ha de contactar amb el metge de capçalera o el ginecòleg.

Supervivència creixent. Segons l'Organització Mundial de la Salut, el càncer de mama és el més freqüent entre les dones de tot el món. L'OMS calcula que al 2012 es van detectar 25.000 casos nous a Espanya i estima que al 2020 la xifra ascendirà als 28.000.

Malgrat tot, als països occidentals els casos de supervivència d'aquest càncer superen el 80% gràcies, sobretot, a les campanyes de detecció precoç i de sensibilització ciutadana. A banda d'això, s'aconsella practicar esport i tenir uns hàbits alimentaris saludables, ja que els factors de risc més comuns del càncer de mama són l'obesitat, la vida sedentària i el consum d'alcohol en excés.

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) és un organisme públic que gestiona l'Hospital de Mataró, l'Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i tres Àrees Bàsiques de Salut (Cirera-Molins Mataró Centre i  Argentona). El CSdM també és centre de referència en salut mental i addiccions al conjunt de la comarca del Maresme.

 

Comunicació
Consorci Sanitari del Maresme
Tel. 93 741 77 00 ext.1024 | comunicacio@csdm.cat | Hospital de Mataró, Carretera de Cirera s/n; Mataró 08304 | www.csdm.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 13/09/2024