L'Hospital de Palamós realitza un exercici de salvament marítim amb víctimes al Port de Palamós

L'Hospital de Palamós realitza un exercici de salvament marítim amb víctimes al Port de Palamós
Dimarts 28/05/2013
Ha servit per avaluar les actuacions sanitàries i la coordinació entre els diferents estaments terrestres i marítims

Aquest dimarts 28 de maig, l'Hospital de Palamós - Unitat d'urgències, ha realitzat un exercici d'accident amb múltiples víctimes al Port de Palamós, com a pràctica de cloenda del "Taller teòric pràctic d'atenció d'emergències en l'àmbit extrahospitalari” que organitza l'Hospital de Palamós durant el primer semestre de l'any 2013.
 
Objectius

Es tractava de valorar l'activitat assistencial (coneixements teòrics i resolució pràctica dels mateixos), així com l'establiment de comunicacions amb el Centre coordinador d'emergències i les dependències del Port. També s'ha aprofitat per conèixer la infraestructura del port i els mecanismes d'evacuació de ferits.
 
Desenvolupament

Ha estat a les 09.15 del matí, quan una embarcació (vaixell Ictinio) amb un total de nou tripulants ha patit una deflagració a bord (simulada). Arrel d'aquest incident han resultat ferides les persones integrants de l'embarcació. Tres d'elles han estat expelides al mar amb diferent gravetat, la resta (sis) han quedat dins de l'embarcació. Totes elles han estat evaquades fins al Port de Palamós a través dels equipaments de Salvamar i Creu Roja. Concretament hi havia l'embarcació Sirius de rescat de Salvamar, una de Creu Roja i l'helicòpter de Salvamar que amb una intervenció força espectacular, ha hissat un dels ferits per al seu trasllat. Un cop les víctimes han arribat al Port de Palamós, han estat ateses per personal de l'hospital de Palamós (participants del curs de formació extrahospitalària), del SEM, tècnics de transport sanitari, Bombers, Mossos d'esquadra i Policia local. Tots els efectius s'han coordinat per tal d'efectuar una atenció eficient i una evaquació ràpida. El balanç final de "víctimes" de l'exercici s'ha saldat amb cinc ferits lleus, dos ferits menys greus, un de greu i un mort.
 
Tant l'activació com les comunicacions internes s'han realitzat de forma real (sota la premissa que es tractava d'un exercici) i l'evaquació dels ferits fins a la sortida del Port també.
 
Durant tot el desenvolupament, cinc avaluadors que alhora eren docents del curs esmentat anteriorment, han estat pendents tothora de totes les actuacions i del seu registre, perquè quan han finalitzat aquest, s'ha realitzat una reunió de valoració de tots els participants en que s'han comentat tots els aspectes organitzatius, de coordinació i d'atenció. El resultat final ha estat molt satisfactori, malgrat sempre es detecten punts de millora que serviran per millorar en properes actuacions, tant en la vida real, com simulades.
 
L'exercici s'ha donat per acabat a les 11 del matí.
 
Participants en l'exercici

Aquest ha estat un exercici multiparticipat, en el que diferents institucions han posat a prova, alhora, els seus propis protocols de funcionament. Així, s'ha comptat amb la concurrència, a banda dels professionals de l'Hospital de Palamós de:
 
SEMSA Sistema d'emergències mèdiques de Catalunya, SASEMAR Salvament marítim, Creu Roja de Sant Feliu de Guíxols, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Policia local de Palamós i Guàrdia Civil.
 
Efectius

 • 1 embarcació d'esbarjo destinada al submarinisme (ICTINIO)
 • 1 embarcació de rescat del Port de Palamós (SIRIUS)
 • 1 embarcació de vigilància de la Guàrdia civil
 • 1 helicòpter de salvament marítim
 • 1 embarcació de rescat de Creu Roja
 • 2 Ambulàncies SEM de suport vital bàsic
 • 1 Ambulància SEM de suport vital avançat
 • 1 unitat dels Bombers de la Generalitat (parc de Calonge)
 • Diverses unitats de Mossos d'Esquadra (La Bisbal)
 • Diverses unitats de Policia local de Palamós

Col.laboradors

 • Club Nàutic Costa Brava
 • Ajuntament de Palamós
 • Ports de la Generalitat
 • Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà

 

Montse Rovira Ramos
Cap de Comunicació
Serveis de Salut Integrats Baix Empordà
Carrer Hospital 17-19 edif Fleming P2
17230 Palamós
T. 972 609 229 - 649 646 045 ext 3673 / 5015
mrovira@ssibe.cat
www.ssibe.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 13/05/2021