Mossos d’Esquadra i Althaia organitzen una xerrada per a la prevenció i bon ús de les TIC

Mossos d’Esquadra i Althaia organitzen una xerrada per a la prevenció i bon ús de les TIC
Del 04/04/2013 al 05/05/2013
Serà el proper dijous, 11 d'abril, a les 19.00 hores, a la Sala de la Plana de l'Om de Manresa

Els Mossos d'Esquadra i la Fundació Althaia han organitzat, per al proper dijous 11 d'abril, una xerrada dirigida a pares i mares de nens, adolescents i joves, i també a professionals de l'àmbit educatiu i sociosanitari. L'objectiu és informar i aconsellar sobre les addiccions a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i els signes d'alerta, oferir eines i pautes sobre el seu bon ús, i guiar sobre què fer davant un problema d'aquest tipus. Alhora, es donaran consells per saber com es poden minimitzar els riscos i garantir la seguretat a Internet.

La xerrada anirà a càrrec de la psicòloga responsable de la Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions no Tòxiques de la Divisió de Salut Mental d'Althaia, Dominica Díez, i del Cap de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de Mossos d'Esquadra de Manresa, Pep Fuster.

L'Auditori de la Plana de l'Om serà l'escenari d'aquesta xerrada que tindrà lloc l'11 d'abril a les 19.00 hores.

Coneixement de les TIC i signes d'alerta
Les TIC són una eina fonamental d'aprenentatge i comunicació i alhora promouen canvis en l'estil de vida i en les formes de relació personal. Però, què passa quan el nen, adolescent o jove deixa de fer activitats que abans li eren gratificants i es passa moltes hores connectat, jugant o xatejant? Hi ha una línia divisòria entre normalitat i patologia? De fet, hi ha diferents factors que predisposen a desenvolupar una addicció. Característiques de la personalitat com una baixa autoestima, la impulsivitat i la introversió, entre altres, poden facilitar la pèrdua de control sobre el joc o en l'ús de les xarxes socials. Un dels problemes és que la persona busca en el món virtual el reconeixement i l'èxit no obtingut en el món real.

Els jocs de rol online són, juntament amb els xats, el tipus de joc més addictius. En aquests jocs s'entra a formar part d'una comunitat on la persona pot aconseguir una reputació i un estatus social generant efectes positius a nivell d'autoestima. El món virtual sempre està accessible i és infinit. Però necessita una gran inversió de temps per assolir els objectius que van apareixent en el joc. Així, cal estar alerta quan es comença a dedicar molt temps al joc en detriment del rendiment acadèmic o d'una pèrdua d'interès per fer altres activitats d'oci.

Pautes d'ús
Els professionals experts en aquest àmbit consideren important que pares i mares es mostrin interessats pel joc amb una actitud oberta, però mantenint unes normes respecte al seu ús. Cal atendre primer les obligacions escolars i després valorar quan és el moment més adequat pel joc. A més, caldrà estar al cas del contingut de cada joc i de les edats recomanades.

Respecte a les xarxes socials és bo que els pares estiguin informats dels diferents fenòmens en què es poden trobar els infants. Algunes situacions, com l'assetjament escolar, amb Internet (ciberbulling) i les xarxes socials poden esdevenir cruels i persecutoris i viure's amb culpa i d'amagat dels pares.

Els professionals proposen posar límits tant en l'ús de l'ordinador com amb el telèfon mòbil, preservant un temps sense connexió. L'ús que fan els pares de les tecnologies es converteix en una altra peça clau ja que manté una important influència sobre els infants. Mantenir una bona comunicació amb ells pot tenir una funció protectora de possibles patologies futures.


Per a més informació:
Judit Martí
Servei de Comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 28/02/2024