Nous avenços en el diagnòstic de l’infart agut de miocardi a l’Hospital de Sant Pau

Nous avenços en el diagnòstic de l’infart agut de miocardi a l’Hospital de Sant Pau
Dilluns 20/01/2014
  • Els resultats de dos estudis clínics del Servei de Cardiologia de Sant Pau publicats a l'American Journal of Medicine1 i a l'American Journal of Cardiology 2  reforcen el paper de l'electrocardiograma (ECG) en el diagnòstic dels pacients amb infart de miocardi 
  • La investigació permetrà millorar el diagnòstic de l'infart de miocardi i també diferenciar aquesta malaltia de la pericarditis aguda 
  • El diagnòstic diferencial més precís de pericarditis evitaria sotmetre innecessàriament aquests pacients a cateterisme cardíac per descartar un infart de miocardi
  • Fruit d'aquesta investigació Sant Pau desenvoluparà i
  • validarà un nou software de diagnòstic electrocardiogràfic més acurat per a un ús internacional   
  • Els patrons electrocardiogràfics descrits seran un instrument molt útil per als metges que atenen urgències ja que permetrà detectar més acuradament l'artèria coronària responsable de l'infart

Barcelona, 20 de gener de 2014. – Un grup d'investigadors liderats per Joan Cinca, director del Servei de Cardiologia de l'Hospital de Sant Pau, han identificat nous marcadors electrocardiogràfics que permeten fer un diagnòstic mes precís de l'infart agut de miocardi (IAM). Els paràmetres que actualment s'utilitzen no han canviat des dels anys 60 del s.XX.

Electrocardiograma, principal eina diagnòstica en l'IAM
L'electroardiograma (ECG) segueix sent un dels instruments de diagnòstic clínic més important de la medicina moderna. Un exemple clar de la seva vigència és el fet que les decisions sobre el tractament dels pacients amb infart agut de miocardi es basen actualment, arreu del món, en l'anàlisi de l'ECG al moment d'ingrés més que en cap altra prova de laboratori o d'imatge cardíaca. Així, la presència d'elevació del segment ST de l'ECG determina la indicació de tractament urgent de l'obstrucció de l'artèria coronària mitjançant una actuació directa (angioplàstia) i col·locació d'un dispositiu dilatador (stent).

Malgrat això, l'ECG té limitacions. Una d'elles és la dificultat de diferenciar els pacients que presenten una pericarditis aguda ja que en aquesta malaltia també es produeix una elevació del segment ST. Aquesta limitació fa que alguns pacients amb pericarditis siguin innecessàriament sotmesos a cateterisme cardíac, i per tant exploració cruenta, per descartar l'infart.

La investigació del Sant Pau que es publica a l'American Journal of Medicine aporta dos nous criteris electrocardiogràfics que permeten diferenciar les dues patologies amb més exactitud i d'aquesta manera reduir en un futur el nombre de pacients sotmesos innecessariàment a catèter. Així mateix enforteix el poder diagnòstic de l'ECG per al maneig de les cardiopaties agudes.

Aquest estudi s'ha realitzat amb la col·laboració dels hospitals de Son Dureta de Palma de Mallorca, Joan XXIII de Tarragona i Arnau de Vilanova de Lleida.

Unitat de recerca translacional de Cardiologia de Sant Pau
El grup d'investigació encapçalat pel Dr. Joan Cinca ha pogut identificar aquestes alteracions de l'ECG en pacients gràcies a estudis previs amb models d'experimentació animal d'infart i de pericarditis propis en els que es va fer la prova de concepte.

Definició dels patrons que distingeixen la localització de l'artèria responsable de l'infart en fase aguda
Fruit també d'aquesta línia de recerca translacional del Servei de Cardiologia de Sant Pau, la revista American Journal of Cardiology publica l'estudi amb 289 malalts amb infart de miocardi en el que es defineixen els patrons electrocardiogràfics que permeten localitzar l'artèria coronària responsable de l'infart tant en pacients que tenen una com dues o més artèries coronàries afectades per aterosclerosi. Abans d'aquest estudi no se sabia si els patrons per localitzar l'infart eren vàlids en presència de malaltia de dos o més artèries.

La conseqüència pràctica d'aquest treball és que les gràfiques incloses en la publicació American Journal of Cardiology es convertiran en catàleg de referència internacional  per al diagnòstic i localització de l'infart. Serà doncs un instrument diagnòstic útil per a tots els facultatius que atenen urgències mèdiques.

L'infart agut de miocardi IAM és actualment una de les causes de mort més importants al món. El diagnòstic ràpid i precís en el moment agut de la malaltia és clau per a l'aplicació del tractament adequat i per millorar el pronòstic i qualitat de vida dels pacients afectats.    

El Servei de Cardiologia de Sant Pau
A partir d'ara el Servei de Cardiologia de Sant Pau aplicarà els beneficis d'aquests dos estudis als seus malalts i desenvoluparà un software per aplicació en els aparells d'ECG. L'aplicació i validació d'aquest software es farà de forma pionera a l'Hospital de Sant Pau.

 

Més informació:
Comunicació i Premsa
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Abraham del Moral
93 553 78 30 / 646 39 15 48

 

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 24/09/2020