Premi a les jornades de Seguretat de pacients a urgències celebrades a Saragossa

Premi a les jornades de Seguretat de pacients a urgències celebrades a Saragossa
Dilluns 25/03/2013

El passat 14 i 15 de març la Dra. Lola Lario, Dra. Fina Garcia, Jordi Amores i Xavier Garcia varen participar a les III Jornades Estatals de Seguretat de pacients a Urgències i emergències celebrades a Saragossa.

En aquestes jornades es va presentar el pòster "Diseño e implantación de Briefing de seguridad de pacientes y Briefing de seguridad de turno en el servicio de urgencias de un hospital comarcal", que va defensar la Dra. Lola Lario, obtenint el premi al millor pòster dels Instructors de seguretat de pacients de la SEMES.

També es va presentar una comunicació oral "Aplicación de un "Brieffing" de seguridad de pacientes en un servicio de urgencias hospitalario. Experiencias de un año" presentada per Jordi Amores.

Tant el pòster com la comunicació oral estan relacionades amb el Briefing de seguretat. Una nova eina de treball que s'està implantant al servei d'urgències de la nostra entitat.

Briefing de TORN: Eina dissenyada per transmetre la informació, en els canvis de torn, sobre situacions que per sí soles podria provocar un incident així com informar d'incidents i esdeveniments adversos ocorreguts en el torn anterior. L'objectiu de l'eina és millorar la seguretat dels pacients, informar dels pacients susceptibles a presentar problemes de seguretat, pacients amb BS de pacient obert, comunicar a tot el personal del nou torn, incidents o esdeveniments adversos succeïts i valorar la possibilitat de notificar en el cas que no s'hagi realitzat la notificació al SiNASP.

Briefing de PACIENT: Eina, de fàcil accés des del programa d'Urgències, que sorgeix com una alarma en el cens de pacients del servei, en determinats pacients que, per les seves característiques, necessiten una atenció especial i que, en obrir-lo, qualsevol professional del servei d'Urgències i d'altres serveis de l'Hospital relacionats, puguin accedir a la informació reglada, de per què aquest pacient necessita aquestes atencions especials i facilita la detecció ràpida de pacients susceptibles de presentar problemes de seguretat clínica. Garanteix la transmissió segura de la informació en canvis de torn, canvis de guàrdia o canvis de localització del pacient, com a pas d'un box d'Urgències a Observació, UCE o fins i tot a Hospitalització i permet la detecció ràpida de la informació sensible per part del personal que no participa en la transferència de la informació.

Volem donar les gràcies a tot el personal d'Urgències ja que amb el seu compromís i el dia a dia es poden portar a terme eines per la millora de la Qualitat i de la Seguretat del pacient.

Les jornades es van poder seguir pel Twitter del grup de seguretat de pacients de l'entitat @sdpssibe

Teniu els cartells en el gestor documental en els següents enllaços:

http://neptu/docmgr/index.php?module=fileview&objectId=122147
http://neptu/docmgr/index.php?module=fileview&objectId=120901

La Seguretat de pacients a casa nostra
L'any 2005 es va aprovar a nivell Europeu la Declaració de Luxemburg. En ella es reconeix que qualsevol ciutadà europeu ha de tenir un accés i assistència sanitària de qualitat i que és un dret humà fonamental el ciutadà que la millora contínua de la qualitat assistencial és un objectiu clar, tant per la seguretat dels pacients com per a la gestió eficient dels sistemes de salut.

És per això que el SSIBE s'adhereix a l'aliança de la seguretat de pacients a Catalunya a l'any 2006. Una de les línies més importants que es potencien és la de la higiene de mans, que en la nostra entitat ja es treballava a través de la comissió d'infeccioses de l'entitat.

L'any 2009 es dóna un salt qualitatiu ja que l'hospital juntament amb la MEP del PGG entren a formar part d'un ambiciós i complex projecte impulsat pel Departament de Salut i guiat per l'institut universitari Avedis Donabedian treballant la seguretat de pacients de forma integral en les àrees d'urgències, bloc quirúrgic i plantes d'hospitalització(creació del Nucli de Seguretat, activació d'indicadors, implantació de protocols, consolidació línies col·laboratives de la OMS, activació del SiNASP, anàlisis de casos sentinella...)

A l'any 2011 la seguretat de pacients es continua ampliant en l'àmbit de tot el SSIBE i es treballen ja accions de millora arran dels resultats obtinguts fins a la data, donant consolidació del propi projecte en el 2012.

Més informació a Bàner seguretat de pacients Intranet.

Per a més informació:
Montse Rovira Ramos
Cap de Comunicació
Serveis de Salut Integrats Baix Empordà
Tel. 972 609 229 - 649 646 045 Ext. 3673 / 5015
mrovira@ssibe.cat
www.ssibe.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 28/02/2024