La Unió aposta per potenciar la cooperació publicoprivada en polítiques sanitàries i socials

La Unió aposta per potenciar la cooperació publicoprivada en polítiques sanitàries i socials
Del 15/02/2013 al 10/03/2013
En el marc del Programa PARTNERS d'ESADE s'han presentat propostes innovadores per a una atenció assistencial de major qualitat i eficiència

Barcelona, 15 de febrer de 2013.- El sistema sanitari està experimentant profunds canvis estructurals i assolir una reducció de costos que el faci sostenible, així com trobar fórmules de cooperació tindrà un paper fonamental en els propers anys. En aquest marc, La Unió i el Programa PARTNERS d'ESADE han presentat, aquest matí, la tercera edició de l'Observatori de la cooperació publicoprivada en les polítiques sanitàries i socials.

L'acte ha començat amb la conferència del president de La Unió, Manel Jovells, “A propòsit de la col·laboració publicoprivada: el model sanitari i social de Catalunya”. Durant la conferència, el president ha defensat el model, “perquè dóna molt bons resultats de salut i perquè és eficient”. Per al president, les principals amenaces del sistema són la insuficiència crònica del finançament de la sanitat i el continu retard en el pagament de l'acció concertada, que “afecten greument la tresoreria dels centres”, així com “determinada normativa de l'Estat que posa en perill la unitat del sector concertat”.

A continuació, Manel Jovells ha fet una reflexió sobre el sistema, en el sentit que cal repensar-lo per tal de corregir el que s'ha desviat dels principis i valors que el van inspirar, adaptar-lo a la realitat actual i modificar la legislació que calgui. A més, ha insistit en la necessitat de preservar la sanitat de la confrontació política i ha exigit un pacte econòmic, polític i social que permeti fer sostenible el sistema.

Mirant el futur, el president de La Unió ha proposat consolidar fórmules de gestió que facilitin l'orientació a resultats de qualitat i eficiència en els costos, i millorar les vies de participació i coresponsabilització dels ciutadans en la governança del sistema i la cura de la seva pròpia salut. Finalment, Jovells ha insistit que “la col·laboració publicoprivada és un dels principis del sistema sanitari català i que, per això, cal reforçar-la i preservar-la”.

Com a exemples d'aquesta col·laboració, durant l'acte s'han presentat tres experiències d'èxit:

  • Àngel Guevara, gerent de la Clínica Salus Infirmorum, i Cristina Meléndez, tècnica del programa sociosanitari a la Regió Sanitària de Girona, han explicat una aliança interorganitzativa en la qual agents públics i privats han adoptat estratègies d'acció col·laborativa, tot mantenint la interdependència entre ells. A partir d'aquesta aliança, al Pla de l'Estany s'ha creat una comissió d'atenció a la dependència per gestionar els recursos socials i sanitaris de forma integral i actuar, alhora, com a porta única del sistema. Fruit de la col·laboració s'ha aconseguit més eficiència per al sistema i més equitat per al ciutadà. Hi participen el Consorci de Benestar del Pla de l'Estany-Banyoles, l'Àrea Bàsica de Salut de Banyoles, el CatSalut de Girona, la Clínica Salus de Banyoles i diverses residències assistides de la zona.
  • Xavier Mate, director general de Capio Sanidad a Catalunya, i Eugeni Saigí i Àngels Arcusa, responsables de l'Institut Oncològic del Vallès (format per la Corporació Sanitària Parc Taulí i el Consorci Sanitari de Terrassa), han exposat el cas d'una cooperació publicoprivada de compra de béns i serveis a través d'una aliança interorganitzativa per a la creació d'un servei multicèntric d'oncologia radioteràpica, amb seus a l'Hospital de Terrassa i a Capio Hospital General de Catalunya, i dependents de l'Institut Oncològic del Vallès. D'aquesta manera s'ha assolit més eficiència i optimització de recursos en el territori.
  • Carles Bardagí, director del Servei de Cirurgia Pediàtrica a la Corporació Sanitària Parc Taulí, i Lourdes Camp, general manager de Ventura Medical Technologies, han relatat el cas d'un model de cooperació publicoprivada en el qual intervenen dos sectors productius diferents, el sanitari i el de l'automoció. Aquest projecte ha permès  fabricar un implant metàl·lic que ha d'ajudar a corregir el pectus excavatum, una malformació que avui en dia només és intervinguda en un 25% dels casos. El nou sistema és menys invasiu i més senzill que els actuals. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració d'ACC1Ó.


La Unió Catalana d'Hospitals és una associació empresarial formada per més de 100 entitats associades que aglutinen prop de 400 centres que generen uns 60.000 llocs de treball i que tenen com a element comú la prestació de serveis sanitaris i socials als ciutadans, posant a la seva disposició els recursos patrimonials, humans i tecnològics per tal de garantir una assistència de màxima qualitat i eficiència. Aquestes entitats defensen un model sanitari i social públic participat per la societat civil sobre la base de l'autonomia de gestió empresarial.


Més informació
Gabinet de premsa de La Unió
93 285 19 19 / 610 20 54 85 / 93 552 92 10 / 648 09 19 15

 
09/12/13
Nota de premsa
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 27/03/2020