La Unió Catalana d'Hospitals demana que es preservi la sanitat de la batalla política

La Unió Catalana d'Hospitals demana que es preservi la sanitat de la batalla política
Divendres 18/01/2013
L'entitat insisteix en què són imprescindibles els pactes polítics, econòmics i socials per fer sostenible el sistema

(Barcelona, 18/01/13)-.  La Unió Catalana d'Hospitals veu amb preocupació que més enllà de la situació de crisi econòmica, ja de per si prou difícil, la sanitat es vegi afectada per la confrontació política.

Des de l'entrada en vigor de l'euro per recepta, el Govern de la Generalitat va recaptar 45,7 milions d'euros i amb aquesta mesura, Catalunya va reduir la despesa farmacèutica en més del 14% respecte el 2011 que representa més de 140 milions d'euros que es deixen de gastar.

Sense entrar en la bondat conceptual de la taxa de l'euro per recepta, cal fer notar que ha representat tant un increment d'ingressos com una mesura de contenció de la despesa. Així mateix, la seva implementació ha suposat un esforç per les oficines de farmàcia que també ha tingut costos.

La retirada d'aquesta mesura, sense cap argumentació solvent ni tècnica ni política, i cap altra alternativa compensatòria, minva les possibilitats legals de l'autonomia per incrementar els seus ingressos i deixa només la via de la disminució de despeses, és a dir, més retallades.

Cal afegir a aquesta situació la noticia sobre la probable pujada de l'IVA aplicat als productes sanitaris del 10% al 21% la qual tindrà un impacte greu en el sector ja que  significa per als centres catalans un cost superior als 70 milions d'euros anuals.

A totes les dificultats esmentades cal sumar-hi les cada vegada més insuportables dificultats en les tresoreries del centres.

Des de la Unió reclamem que s'avanci en els pactes econòmics, polítics i socials necessaris per assegurar la sostenibilitat del sistema, sense minva de la seva qualitat.

Podeu accedir a la nota de premsa

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdica Acreditada. Veure més informació DNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001
Data última actualització: 27/03/2020