La Unió implanta un sistema de ‘benchmarking’ per comparar resultats entre centres

La Unió implanta un sistema de ‘benchmarking’ per comparar resultats entre centres
Dimecres 10/02/2016
  • S'inclouen informacions que fan referència a salut mental, atenció especialitzada, primària, sociosanitària, infermeria i infraestructures i equipaments
  • Les dades es poden consultar en una publicació editada per l'associació empresarial 

Barcelona, 10/02/16.- La Unió ha implantat un sistema de benchmarking entre alguns dels seus centres associats per recollir i comparar resultats. A través d'una plataforma web, més de 200 professionals de 40 entitats comparteixen dades que donen resposta a indicadors relacionats amb salut mental, atenció especialitzada, primària, sociosanitària, infermeria i infraestructures i equipaments. Aquests indicadors s'han elaborat en funció de les àrees d'interès dels participants. Tal com destaca Helena Ris, directora general de La Unió, “l'objectiu principal d'aquesta iniciativa és comptar amb un espai de reflexió i coneixement compartit per aprendre dels millors resultats, així com generar i divulgar bones pràctiques”. Els resultats d'aquest projecte, que es va posar en marxa el 2010, es recullen en una publicació que s'ha presentat aquest matí a Barcelona (accés a la publicació: https://www.uch.cat/publicacions/benchmarking/).

La metodologia de treball del projecte de benchmarking de La Unió comença amb la definició de paràmetres i indicadors, que han estat establerts pels participants al projecte, per poder adaptar-los a les especificitats de cada àmbit i tenint en compte les característiques dels centres. Ara per ara, hi ha sis grups de benchmarking: de salut mental, d'atenció especialitzada, de primària, de sociosanitària, d'infermeria i d'infraestructures i equipaments. Cada grup compta amb els seus propis indicadors. Després d'establir els indicadors, s'han anat introduint les dades, que, posteriorment, han permès identificar els millors resultats i aprendre de les millors pràctiques.

Així, el projecte de benchmarking de La Unió va més enllà de la recollida de dades. S'analitza la informació i es donen a conèixer les experiències que han permès als centres obtenir millors resultats. Per exemple, a l'apartat d'atenció especialitzada, es va detectar que, amb referència a la millora del percentatge d'hospitalitzacions potencialment evitables, un dels membres del grup, un centre de nivell 2, destacava pels seus bons resultats. Després de constatar aquest fet, es va organitzar una sessió en la qual els professionals de l'hospital mencionat van explicar quines línies d'actuació havien desenvolupat per incidir en les hospitalitzacions potencialment evitables. D'aquesta manera, els altres centres van poder prendre com a referència els canvis estructurals i metodològics implementats en aquest àmbit.

Entre la gran varietat d'elements analitzats en el projecte de benchmarking de La Unió, s'han estudiat aspectes com l'eficàcia dels Programes de Salut Mental, les mesures de contenció de la despesa de farmàcia a centres d'atenció primària, l'evolució dels malalts polimedicats en atenció sociosanitària, actuacions per reduir el dolor postquirúrgic o els indicadors de consum energètic, entre molts altres.

Segons explica Helena Ris, aquesta iniciativa no és un projecte tancat, sinó que té encara molt recorregut per endavant. “L'objectiu és seguir evolucionant, continuar amb la recopilació i comparació de dades, que s'incorporin més centres i, si és necessari, es creïn grups de benchmarking d'altres àmbits”, assegura. “La intenció és aprendre els uns dels altres, identificar bones pràctiques i reflexionar sobre com obtenir els millors resultats per beneficiar els usuaris”.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 27/03/2024