L’Audiència Nacional anul·la les sancions imposades als hospitals catalans acusats de vulnerar la Llei de Protecció de Dades

L’Audiència Nacional anul·la les sancions imposades als hospitals catalans acusats de vulnerar la Llei de Protecció de Dades
Del 15/12/2008 al 16/12/2008
  • La justícia dóna la raó a l'Hospital de Sant Rafael, l'Hospital del Sagrat Cor, l'Hospital Plató, l'Hospital Clínic, l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital Dos de Maig, anul·la totes les resolucions que declaraven les infraccions i obliga a retornar els diners de les multes que els van ser imposades.

  • Totes les sentències dictades, la darrera fa 7 dies, deixen ben clar que en cap moment s'ha perjudicat als titulars de les dades consultades i que els centres hospitalaris ni han obtingut cap benefici ni se'ls pot imputar cap responsabilitat pels fets relatius a la seva participació a l'estudi sociolingüístic de la Generalitat.

Barcelona, 15 de desembre de 2008.- L'Audiència Nacional ha anul·lat les resolucions sancionadores i ha obligat a retornar els diners de les multes imposades per la Agencia Española de Protección de Datos a l'Hospital de Sant Rafael, L'Hospital del Sagrat Cor i l'Hospital Plató pel que consideraven una infracció molt greu en matèria de protecció de dades de caràcter personal. L'acusació va ser fruit de la participació dels centres en un estudi estadístic impulsat per la Generalitat, que es va elaborar a principis del 2004 i que se centrava en els usos lingüístics als hospitals de Barcelona. A tots ells els han estat restituïts, o ho seran en breu, els més de 60.000 euros que es van veure obligats a abonar en qualitat de sanció.

En la mateixa línia d'actuació, diversos Jutjats del Contenciós-Administratiu de Barcelona han anul·lat les resolucions de l'Agència Catalana de Protecció de Dades que declarava, pels mateixos fets, que l'Hospital de Sant Pau, l'Hospital Dos de Maig i l'Hospital Clínic havien comés una infracció. En aquests casos, l'Agència Catalana no va imposar cap multa ja que no en té la competència per fer-ho.

Segons totes les sentències dictades els hospitals que van participar a l'estudi sociolingüístic de la Generalitat de Catalunya ho van fer donant resposta a un requeriment de l'Administració catalana, sota el convenciment que l'administració en garantia la total legalitat i que la seva participació era d'obligat compliment. En conseqüència, els diferents jutjats i tribunals que han dictaminat han reconegut l'absència total de culpabilitat en els hospitals intervinents.

Totes les sentències declaren l'absència de cap mena de perjudici als titulars de les dades consultades, i l'absència de cap guany concret per part dels hospitals intervinents.

Els centres expedientats, tots ells adherits al Codi Tipus de Protecció de Dades de La Unió (un reglament d'aquesta per garantir el dret de l'usuari referent a les seves dades i a l'ús que se'n pot fer segons la Llei), van encomanar a La Unió la defensa jurídica dels seus interessos. En tots els casos, la posició dels afectats, amb el suport institucional i jurídic de La Unió, va ser recórrer als tribunals pertinents perquè fos reconeguda la manca de culpabilitat del seu comportament en el context en què es van produir els fets, és a dir, en el grau òptim de compliment de la normativa i del Codi Tipus, cosa que va suposar, entre d'altres fets, que cap document sortís dels hospitals ni que se n'extragués cap dada.

Segons Roser Fernández, directora general de La Unió, “sempre hem estat convençuts que la justícia ens acabaria donant la raó, ja que els centres associats a La Unió tenen com un dels objectius principals vetllar pel respecte dels seus pacients i de totes les dades personals que hi fan referència; per això treballem per a l'aplicació del Codi Tipus”, una iniciativa pionera a l'Estat espanyol que es tradueix en un reglament que els centres s'autoimposen per garantir els drets de l'usuari en tot allò que fa referència a les seves dades i a l'ús que se'n pot fer segons la Llei.

 
09/12/13
Nota de Premsa
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 26/02/2024