Professionals, usuaris i Administració coincideixen en la necessitat d’integrar el sistema sanitari i social per abordar la cronicitat

Professionals, usuaris i Administració coincideixen en la necessitat d’integrar el sistema sanitari i social per abordar la cronicitat
Dijous 03/04/2014

(Barcelona, 3/04/14)-. La Unió va reunir a la I Jornada Transversal d'Atenció a la Cronicitat, celebrada ahir, 200 representants de tots els agents que intervenen en l'atenció als malalts crònics: usuaris, familiars, professionals, Administració i proveïdors. Tots van coincidir en la necessitat d'integrar el sistema d'atenció sanitari i social per oferir una millor resposta a aquest tipus de malalties. Segons els participants a l'acte, és necessari un canvi de paradigma per aconseguir una atenció centrada en la persona i amb una visió integral de l'individu. Així mateix, van apuntar que això requereix un canvi profund d'actituds i de la manera de treballar.

Els participants a l'acte, entre els quals hi havia Josep M. Padrosa; director del Servei Català de la Salut, Albert Ledesma, director del Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària, o Carmela Fortuny, directora general de l'ICASS, van reconèixer que, malgrat la duresa de la situació econòmica, s'ha de poder donar resposta a les necessitats dels usuaris. La cronicitat és un dels grans reptes que cal afrontar, ja que les malalties cròniques consumeixen el 70% de la despesa sanitària, causen el 80% de les consultes d'atenció primària i el 60% dels ingressos hospitalaris. A més, les primeres causes de mortalitat estan vinculades amb malalties cròniques (tumors, malalties del sistema circulatori, respiratori, nerviós i malalties mentals).

Necessitats dels usuaris
El principal objectiu de la jornada era donar veu a tots els implicats en la cronicitat. És per això que una de les taules va comptar amb la participació d'usuaris, familiars de persones afectades i una infermera gestora de casos. Tots van estar d'acord que cal abordar el malalt com a centre del sistema sanitari i social, de manera que siguin els recursos que s'adaptin als usuaris i no al revés. D'altra banda, van incidir en la necessitat de millorar la coordinació entre els diversos especialistes que atenen les persones amb cronicitat, ja sigui en un mateix centre o en diversos dispositius, i amb una atenció multidisciplinària.

Els participants en aquesta taula van subratllar la importància de tots aquells serveis que no són purament d'atenció sanitària però que poden ajudar, com fisioteràpia, rehabilitació o logopèdia. En darrer lloc, van donar molta importància a la tasca informativa i al suport que es fa des de les associacions d'afectats, fet pel qual van demanar que, des de l'Administració, es tinguin en compte aquestes associacions en la presa de decisions i es donin a conèixer. L'acte va comptar, també, amb una conferència de l'escriptor Màrius Serra, qui va explicar la seva experiència al costat del seu fill Lluís, que patia paràlisi cerebral.

A la cloenda de l'acte, la directora general de La Unió, Helena Ris, va dir que, malgrat que en els últims 10 anys l'atenció a la cronicitat ha millorat, cal una nova Llei de Dependència catalana, que sigui “pragmàtica i realista” i, en aquest sentit, va oferir la participació i la col·laboració del sector sanitari i social. A més, Ris va destacar que “és imprescindible el lideratge per part de l'Administració”.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 23/04/2024