Helena Ris valora el seu relleu i el temps que ha estat al capdavant de La Unió

Helena Ris valora el seu relleu i el temps que ha estat al capdavant de La Unió
Dilluns 26/02/2018
  • Com valores l'arribada de Roser Fernández a l'entitat?

Molt positivament. Marxo tranquil·la, sabent que La Unió queda en bones mans. Crec que la Roser Fernandez serà un molt bon relleu. La seva experiència al sector li aporta un gran coneixement de com funciona el sistema sanitari i social català, així com de la importància del model d'atenció a la salut i social del nostre país. El seu pas pel Departament de Salut i, anys abans, per l'ICS i el CatSalut, la fan coneixedora de l'Administració. Aquesta part es complementa amb la responsabilitat que ha ocupat durant dos anys com a gerent de la Fundació Institut Guttmann, que li aporta la visió de les entitats prestadores de serveis.

  • A més, ella ja va ser directora general, entre febrer de 2008 i desembre del 2010. Creus que això és positiu?

Evidentment. Això és molt important perquè  ja coneix “la casa”, sap com funciona, coneix els associats, etc. Algunes de les iniciatives que avui desenvolupem amb èxit van sorgir a proposta seva, com el Fòrum d'Associats Col·laboradors, per exemple. També cal destacar que, des que va marxar, ha mantingut el vincle amb l'entitat. Ja sigui des del Departament, com des de l'Institut Guttmann, que és associat i integrant de la Junta Directiva de La Unió. I això és remarcable, li dona el punt de vista de les entitats que es relacionen amb La Unió, ha viscut en primera persona com ens veuen des de fora, fet que aporta un gran valor afegit.

  • Per part teva, què destacaries del 7 anys que has estat al capdavant de La Unió?

Ha sigut un honor finalitzar el meu recorregut professional a La Unió. I una sort. Tanmateix, han estat anys difícils, en els quals la crisi econòmica ha passat factura i hem viscut situacions que ens han obligat a replantejar el que hi havia establert fins aleshores. Però, malgrat la situació econòmica desfavorable, s'ha pogut tirar endavant. En aquest temps, s'han assolit fites clau, com la signatura del I Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut; i s'ha treballat molt intensament per afrontar els endarreriments en el pagament de l'acció concertada, la disminució de tarifes o alguns canvis normatius del sector públic. Així mateix, s'ha dut a terme una àmplia activitat per defensar i posar en valor el model sanitari català.

A nivell intern de La Unió, entre altres coses, cal subratllar la política desenvolupada de la mà de la International Hospital Federation per potenciar la internacionalització, que ha culminat amb l'atorgament de la seu del Congrés Mundial d'Hospitals a Barcelona per al 2020!

També m'agrada ressaltar  la tasca realitzada al voltant de la responsabilitat Social Corporativa i tot allò que fa referència a l'impuls de les aliances estratègiques. Igualment, destaca la posada en marxa del Projecte +Futur, un exercici de prospectiva que ha de permetre adaptar els serveis als elements de l'entorn i influir en l'adequació de l'organització del sistema sanitari i social.

Així mateix, hem proposat dues reflexions més, una sobre el sistema sanitari: “Repensant el model sanitari català” , i una segona sobre l'atenció a les persones amb dependència: “Repensant el model d'atenció a les persones amb dependència”. A totes dues fem propostes des de La Unió de revisió i actualització del model.

En l'àmbit que fa referència als associats, destaca la feina feta per ampliar la participació i la transversalitat. En aquest sentit, s'han potenciat les jornades i sessions com espais de trobada per compartir coneixement, s'han posat en marxa els plenaris i s'han obert nous espais de benchmarking. En aquests anys també s'han consolidat els Premis La Unió a la Innovació en Gestió, com a reconeixement de les organitzacions i la tasca que desenvolupen.

Vull destacar que valoro molt positivament l'equip amb el qual he treballat tot aquest temps. Tant pel que fa a la Junta Directiva i els seus òrgans delegats, com a l'equip tècnic de La Unió, que demostra sempre un gran compromís i dedicació.

He estat amb dos presidents fantàstics, dels quals he aprés molt. Cinc anys amb el Manel Jovells i dos amb l'Enric Mangas, persones de gran prestigi en el sector i que han dut a terme la seva tasca, sovint difícil, amb dedicació, passió i bon humor.

No em digueu que no ha sigut un honor i una sort haver treballat aquests set anys a La Unió!

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 19/07/2024